Οι Κούρδισσες παραδοσιακά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση της χώρας τους. Η ιστορία περιγράφει γυναίκες να αγωνίζονται μαζί με τους άνδρες αλλά και να κατέχουν ηγετική θέση στον στρατό ήδη από το 605 π.Χ..

Ads

Με την παγκόσμια κάλυψη του πολέμου κατά του ISIS, οι Κούρδισσες γυναίκες μαχήτριες έχουν αναδειχθεί για την αποτελεσματικότητα και την ανδρεία τους στη μάχη. Δίνοντας το παράδειγμα, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το αίτημα της γυναικείας χειραφέτησης σε συνδυασμό με την κοινωνική, σπάζοντας τα πρότυπα των δύο φύλων.

Η ιστορία ήδη έχει γράψει για τις Κούρδισσες αντάρτισσες. Είναι αυτές που πολεμούν τα τελευταία χρόνια μέχρις εσχάτων τους τζιχαντιστές του ISIS, σώζοντας την τιμή ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Είναι οι περήφανες γυναίκες του Κουρδιστάν, είναι οι γυναίκες μαχήτριες των Πεσμεργκά που αντιμετωπίζουν με απίστευτο θάρρος και το χέρι στην σκανδάλη το Ισλαμικό Κράτος κι έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τζιχαντιστών. Εξάλλου, Πεσμεργκά στα κουρδικά σημαίνει «αυτοί που αντιμετωπίζουν τον θάνατο».

Ads

image

Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν υφίστανται από την εμφάνιση του ιρακινού κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Σε αντίθεση με τους περισσότερες άλλους στρατούς, οι Πεσμεργκά όχι μόνο επιτρέπουν γυναίκες στους κόλπους τους, αλλά πολεμούν ώμο με ώμο με τους άνδρες στη μάχη..

Γυναίκες, που όπως όλοι ισχυρίζονται, φοβίζουν τους τζιχαντιστές απλώς και μόνο «με την οπλισμένη τους όψη». Μάχονται τους τρομοκράτες του ISIS του Ιράκ και της Συρίας από το 2014, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση πόλεων και χωριών, όπως το Κομπάνι.

image

Ήταν αυτές που ύψωσαν  την δική τους σημαία στο λόφο Μιστενούρ, σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της πολύμηνης πολιορκίας της πόλης του Κομπάνι τον Γενάρη του 2015. Εκεί, λίγους μήνες πριν, τον περασμένο Οκτώβρη, η μαχήτρια του στρατού των YPG-YPJ Arin Mirkan, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας. Η Arin, μητέρα δύο παιδιών, κατά τη διάρκεια μίας από τις αντεπιθέσεις και προσπάθειες απελευθέρωσης του λόφου, ζώστηκε με εκρηκτικά και θυσιάστηκε, παίρνοντας μαζί της όμως και αρκετούς από τη συμμορία των ISIS.

image

H Arin Mirkan η ηρωίδα που θυσιάστηκε στον λόφο Μιστενούρ, μαζί με δύο παιδιά της. Πάνω από 1.600 υπολογίζονται οι νεκροί υπερασπιστές του Κομπάνι.

Οι συνεντεύξεις βίντεο δημοσιεύτηκαν στον διεθνή ιστότοπο που ονομάζεται «Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή», femalesonthefrontline.org/.

Sozan, 19 ετών

Η Sozan έχει υπηρετήσει στον στρατό των Πεσμεργκά για ένα χρόνο ως επιθεωρητής. Έχει έναν αδελφό και δύο αδελφές.

Το μήνυμά της: «Οι γυναίκες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να δείξουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα τους. Ποτέ μην αισθάνονται ότι θα είναι κάτι λιγότερο από ό, τι οι άνδρες στην κοινότητά τους».

Nishtiman, 26 ετών

Η Nishtiman, το όνομα της οποίας σημαίνει «πατρίδα», είναι διοικητής σε παλαιά στρατιωτική μονάδα. Αγωνίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και υπηρετεί παράλληλα με το σύζυγο και τον αδελφό της στη Πεσμεργκά.

Το μήνυμά της: «Γυναίκες, η δύναμή μας είναι απεριόριστη».

Ζεχρά, 26 ετών

Η Ζεχρά αγωνίζεται με την Πεσμεργκά επί οκτώ χρόνια. Είναι υπεύθυνη για μια μονάδα 100 γυναικών μαχητριών.

Το μήνυμά της: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι όταν μια γυναίκα αισθάνεται ελεύθερη. Δεν είναι γραφτό να καθίσει στο σπίτι, να κάνει δουλειές του σπιτιού», λέει η Ζεχρά.  «Είμαστε στην πρώτη γραμμή, που παλεύει να νικήσει τον ISIS».

Κουρδιστάν, 21 ετών

Η Κουρδιστάν έχει υπηρετήσει με την Πεσμεργκά για ένα έτος. Είναι διοικητής της υποστήριξης και κατάρτισης για άλλες γυναίκες μαχήτριες. Έχει δύο αδέλφια, ηλικίας 7 και 2.

Το μήνυμά της: «Αν θέλετε πραγματικά κάτι, πρέπει να αγωνιστείτε για αυτό».