Η κυβέρνηση της Κούβας θα απελευθερώσει 2.900 κρατούμενους ως κίνηση “καλής θέλησης”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων, πρόκειται να είναι και αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα «κατά της ασφάλειας του κράτους».

Ads

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων δεν συνδέεται άμεσα με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣτ’, αλλά με αιτήματα οικογενειών των φυλακισμένων και θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι ένας από τους λόγους που η απελευθέρωση των κρατουμένων έρχεται τώρα.

Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι 86 ξένοι πολίτες από 25 χώρες που κρατούνται στην Κούβα θα αποφυλακιστούν και πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές αποστολές θα ενημερωθούν σύντομα.

Ads

Σχετικά με την απελευθέρωση του Αμερικανού Αλαν Γκρος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών, για την προσπάθειά του να μεταφέρει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στην Κούβα, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα εκείνων που θα απελευθερωθούν. Η άρνηση της Κούβας να τον απελευθερώσει έχει οδηγήσει σε εντάσεις με τις ΗΠΑ.