«Κοχλάζει» πάλι το «καζάνι» του πολέμου στο Κόσοβο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει, από την 1η Αυγούστου, όλες τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ads

Η κυβέρνηση του ‘Αλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία είναι σερβικό πληθυσμός, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου.

Επίσης, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Σάββατο δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματά τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη έχουν αναπτυχθεί αστυνομία και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα, η οποία αποτελεί το άτυπο σύνορο του σερβικού και αλβανικού κομματιού της πόλης.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. «Δεν θα υποκύψουμε! Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. […] Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές τις πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας απήυθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσοβο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι να «εκλογικευτεί» και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε επίσης τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη κρίση για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας είχε προκληθεί στο βόρειο Κόσοβο και τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν οι Σέρβοι απέκλεισαν με οδοφράγματα τις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με την Σερβία.