Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρισμού της χώρας, η Κόστα Ρίκα κατάφερε το 2016 να καλύψει το 98,1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ads

Για περισσότερες από 250 ημέρες του 2016 η χώρα βασιζόταν αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ από τις 17 Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή επί 110 συνεχόμενες ημέρες, η χώρα δεν χρειάστηκε να καταφύγει ούτε για λίγα λεπτά στις «παραδοσιακές» πηγές ενέργειας.

Η χώρα των 4,9 εκατ. ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας.

Γεωθερμικές και αιολικές εγκαταστάσεις αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ενέργειας, ενώ η ηλιακή ενέργεια και η καύση βιομάζας αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του ενεργειακού μείγματος.

Ads

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ντίζελ είναι ελάχιστες, και έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις για λίγες μέρες τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως λέγεται, η χώρα αποτελεί σήμερα «ένα καταπράσινο στολίδι μέσα σε ένα σωρό από βράχια μαύρου άνθρακα».

Υπενθυμίζεται ότι, το 2007, η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είχε θέσει ως στόχο να γίνει η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021.