Πληθαίνουν οι χώρες που θέτουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου η κινεζική κυβέρνηση ήρε τους δρακόντειους περιορισμούς της.

Ads

Οι περιορισμοί προκαλούν γεγονός προκαλεί την αντίδραση του Πεκίνου που από την αρχή της πανδημίας κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας ως προς τα επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιοποιεί.

«Η πραγματική πρόθεση είναι να γίνει σαμποτάζ στις τριετείς προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο της COVID-19 και να γίνει επίθεση στο σύστημα της χώρας», ανέφερε σε άρθρο η κρατική εφημερίδα Global Times, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς».

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από πλευράς Πεκίνου, ενώ λίγες ημέρες πριν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κίνας, Γουάνγκ Γουέμπιν, δήλωσε  ότι οι χώρες της Δύσης «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της κινεζικής πολιτικής για την COVID-19 προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο».

Ads

 

Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών εισόδου από τις 8 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας έτσι την επανασύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια κοινότητα.

Εκτιμήσεις για 9.000 θανάτους από Covid-19 ημερησίως 

Σε 250 εκατομμύρια ενδέχεται να ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις που διέρρευσαν από κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας και επικαλούντα Bloomberg News και Financial Times.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία της κινεζικής πρωτεύουσας έως και το 80% του προσωπικού νοσεί από κορονοϊό, με τα χειρουργεία να αναβάλλονται μαζικά, με εξαίρεση τα άκρως επείγοντα περιστατικά. 

Eιδικοί σε θέματα υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούν ότι περίπου 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από κορωνοϊό στην Κίνα, σύμφωνα  με τον Guardian.

H βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity εκτίμησε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πεθαίνουν κάθε μέρα από τη νόσο, διπλασιάζοντας σχεδόν την εκτίμησή που είχε κάνει μόλις την προηγούμενη βδομάδα. 

Οι αθροιστικοί θάνατοι στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανότατα έφτασαν τους 100.000, με τις λοιμώξεις να ανέρχονται συνολικά σε 18,6 εκατομμύρια, ανέφερε η Airfinity σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη. Η εταιρεία χρησιμοποίησε μοντέλο με βάση δεδομένα από κινεζικές επαρχίες πριν από την εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών στην καταγραφή των κρουσμάτων (οι ασυμπτωματικοί δεν καταγράφονται πλέον).

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις Covid-19 στην Κίνα θα φθάσουν στην πρώτη τους κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα την ημέρα.

Σύμφωνα με το Institute for Health Metrics and Evaluation με έδρα το Σιάτλ, εκτιμώντας την εξέλιξη της θνητότητας, ανέφερε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 στην Κίνα ενδέχεται να φθάσει τους περίπου 300.000 την 1η Απριλίου και να ξεπεράσει το εκατομμύριο μέσα στο 2023, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ουδέποτε ανοσοποιήθηκε λόγω της πολιτικής Zero-Covid,  ενώ επίσης μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε δεν έχει εμβολιαστεί, είτε δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως μόνο οι θάνατοι που οφείλονταν άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19 καταμετρώνται πλέον. Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει πως ο πραγματικός αριθμός τους, είναι εξαιρετικά πιθανό -αν όχι βέβαιο- ότι θα υποτιμηθεί.

Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ευρώπη, με τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ να συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου.  Επικεφαλής θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Υγείας των «27» να προετοιμαστούν προκειμένου να προετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Ιταλία έχει αποφασίσει ήδη να υποχρεώνει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ, καλώντας το υπόλοιπο μπλοκ να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Γερμανία και Πορτογαλία δήλωσαν πως δεν βλέπουν την ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία έδωσε βάση στα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

 

Στη Γαλλία τηρείται στάση αναμονής, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα». Το Παρίσι δηλώνει «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

 

Στην Ισπανία, οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ή να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, δήλωσε η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη 30/12, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή υποχρεωτικού ελέγχου για την COVID-19 στους κόλπους της ΕΕ για τους επισκέπτες από την Κίνα θα ήταν «αδικαιολόγητη».

 

Οι χώρες μέλη της ΕΕ «έχουν σχετικά αυξημένα επίπεδα ανοσίας και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα ήδη κυκλοφορούν στην ΕΕ», εξήγησε το Κέντρο, θεωρώντας ότι ένα μέτρο αυτού του είδους δεν ήταν απαραίτητο σε επίπεδο ΕΕ συνολικά.

 

«Ντόμινο» ταξιδιωτικών περιορισμών

Ήδη αρκετές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει υποχρεωτικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ωστόσο χώρες όπως η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έχουν επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους.

 

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν αεροπορικώς στη χώρα θα θερμομετρούνται για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων μέτρων για να αποτραπεί έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μετά τον τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στον οποίο προχώρησε ξαφνικά το Πεκίνο στις αρχές του μήνα.

 

Οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού. Η υπουργός Υγείας Ζαλίχα Μουστάφα δεν διευκρίνισε από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

 

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

 

Επίσης οι βίζες θα είναι βραχείας διάρκειας, ενώ τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.