Αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan.

Ads

“Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό”, σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.

Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό από τον Φεβρουάριο.

Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού.Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά.

Ads

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες. Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου του, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.

Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο.

Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά κλινικά πειράματα στην Ιαπωνία. Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσουν μήνες μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μελετών.

Επιτυχημένα πειράματα και στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων, το οποίο αναπτύχθηκε από ομάδα Γάλλων ειδικών και χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα φαίνετο έχει επίσης καλά αποτελέσματα.

Ήδη τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό στο 90% των ασθενών, σε σχέση με μια άλλη ομάδα στην οποία δε χορηγήθηκε το σχήμα. Από την τελευταία ομάδα το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό φαρμάκων (με βάση την χλωροκίνη), ο οποίος είχε συμβάλει πριν από επτά δεκαετίες στην εξάλειψη της ελονοσίας.