Την πρώτη συνέντευξη του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αμερικανικό μέσο φιλοξενεί το ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης «Democracy Now!». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει αποφασισμένος να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να βρει τους κρυφούς χρηματοδότες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ενώ δείχνει την διπλωματική οδό με στόχο τη λήξη του εμφυλίου στη Συρία, στον αντίποδα των βομβαρδισμών που ξεκίνησε η Βρετανία.

Ads

Τρεις μήνες πριν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την έπληξη όταν εκλέχτηκε επικεφαλής του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία. Όταν ο Κόρμπιν έγινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ορκίστηκε να επαναφέρει το Εργατικό Κόμμα στις σοσιαλιστικές του ρίζες, να αγωνιστεί για την επανεθνικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών, τη δωρεάν πανεπιστημιακή φοίτηση, τον έλεγχο των ενοικίων και την υιοθέτηση ενός ανώτατου όριου μισθού των υψηλά αμειβόμενων.

Ο Κόρμπιν ήταν πάντα ένας  ακτιβιστής κατά του πολέμου και έχει προεδρεύσει της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. Την περασμένη βδομάδα, ψήφισε κατά της έναρξης των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία που εισηγήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μια μέρα πριν την ψήφο, ο Κάμερον κατηγόρησε τον Κόρμπιν πως εφόσον αντιτίθεται στις αεροπορικές επιδρομές, συμπαθεί τους τρομοκράτες…

Στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, ο Τζέριμι Κόρμπιν, παραχώρησε στην Έιμι Γκουντμαν του «Democracy Now!», την πρώτη του συνέντευξη σε αμερικανικό μέσο, αφότου εκλέχθηκε αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.

Ads

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Έιμι Γκουντμαν: Πώς το καταφέρατε;

Τζέριμι Κόρμπιν: Προωθήσαμε μία καμπάνια για την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές  του Μαΐου. Ήμασταν όλοι προφανώς πολύ απογοητευμένοι από την ήττα αυτή και αισθάνθηκα ότι ήταν απόρροια πολλών παραγόντων. Αρχικά, δεν προσφέραμε μια ουσιαστική ριζοσπαστική εναλλακτική λύση στην ατζέντα λιτότητας που προωθούσε η Συντηρητική και Φιλελεύθερη Δημοκρατική κυβέρνηση. Ερωτήθηκα από συναδέλφους στο κοινοβούλιο και από ανθρώπους εκτός αν ήμουν έτοιμος να μπω στον αγώνα για την αρχηγία, και το έκανα.

Έτσι προωθήσαμε την καμπάνια μας με δημόσια ντιμπέιτ στο Χάστινγκς και μετά ταξιδέψαμε σε όλη τη χώρα διοργανώνοντας εκατοντάδες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις σε όλη τη Βρετανία. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν, νέοι, ηλικιωμένοι, από κάθε ηλικιακή ομάδα, όλοι. Η υποστήριξη μεγάλωσε γιατί προσφέραμε ένα άνοιγμα της πολιτικής στη Βρετανία. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Κερδίσαμε με 60%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει βγει σε εσωκομματικές εκλογές στη Βρετανία και τα μέλη του Εργατικού Κόμματος τώρα πλέον έφτασαν τα 400.000, που είναι παραπάνω από το διπλάσιο σε έξι μήνες.  

Έιμι Γκουντμαν: Τώρα είχατε μια πολύ σημαντική ψηφοφορία, που χάσατε, σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Και αμέσως μετά η Βρετανία ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Συρία. Ήσασταν αντίθετος. Άλλα μέλη του κόμματος σας ήταν και υπέρ και κατά. Τι πιστεύετε σημαίνει αυτό;

Τζέριμι Κόρμπιν: Είμαι στο Κοινοβούλιο από το 1983, και έχω εμπλακεί σε πολλά θέματα. Ότι συνέβη στο Παρίσι ήταν ανατριχιαστικό, αποτρόπαιο και αισχρό. Επισκέφτηκα ένα από τα καφέ που είχε χτυπηθεί και υπέγραψα ένα βιβλίο μνήμης. Η απάντηση για αυτό είναι η έναρξη των βομβαρδισμών ή η επίσπευση του πολιτικού διαλόγου που στο κάτω κάτω είναι το μόνο που θα φέρει την ειρήνη στη Συρία; Υποστηρίζω τον πολιτικό διάλογο και όχι τη στρατιωτική παρέμβαση.

Αντιλήφθηκα ότι αποτελεί ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για το Κοινοβούλιο αλλά και για το ίδιο μου το κόμμα. Και είμαι αρχηγός, όχι δικτάτορας. Θέλω να πείθω τους ανθρώπους και όχι τους απειλώ ή να τους ελέγχω. Έτσι, αποφάσισα να επιτρέψω στα κοινοβουλευτικά μέλη του κόμματός μου να ψηφίσουν ελεύθερα στο θέμα, μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι και επίσης να συμβουλευτούν το κοινό. Έτσι έγραψα ένα email προς τα 400.000 μέλη του κόμματος και είχαμε τεράστια απόκριση, με το 75% να είναι κατά των βομβαρδισμών.

Προσκάλεσα τα κοινοβουλευτικά μέλη του κόμματός μου να ψηφίσουν κατά, και τα 3/4 , το 60% βασικά, το έκανε, αλλά ένα μικρό ποσοστό ψήφισε υπέρ των βομβαρδισμών. Και ελπίζω ότι αυτό θα ληφθεί ως σημάδι ότι το Εργατικό Κόμμα επιλέγει ειρηνικές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Αλλά πάνω από όλα, θα βάλουμε την κυβέρνηση μας να λογοδοτήσει.

Έιμι Γκουντμαν: Πώς θα έμοιαζε μια διπλωματική λύση;

Τζέριμι Κόρμπιν: Μια διπλωματική λύση θα ήταν κάπως έτσι: Η συμφωνία της Βιέννης εμπλέκει τη συριακή κυβέρνηση, όλες τις γειτονικές κυβερνήσεις – Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και Ιορδανία και όλες τις χώρες του Συμβούλιου Συνεργασίας του Κόλπου. Εμπλέκει επίσης τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τίποτε από όλα αυτά δε θα είναι εύκολο. Αλλά θα μπούμε σε ένα πόλεμο δια αντιπροσώπων – proxy war- μεταξύ όλων των ομάδων που ήδη εμπλέκονται στον πόλεμο ή είναι προτιμότερο να τους φέρουμε όλους κοντά ώστε να επιτύχουμε μια κατάπαυση πυρός στον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία, και να πετύχουμε την απομόνωση του Ισλαμικού Κράτους  από τη χρηματοδότηση, τα πολεμοφόδια και τον τρόπο που πωλούν το πετρέλαιο;

Έιμι Γκουντμαν: Μιλήστε μας για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας.

Τζέριμι Κόρμπιν: Με έχει απασχολήσει η πώληση όπλων στην περιοχή, αλλά και η μαζική πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Και πραγματικά, στον λόγο μου στο ετήσιο συμπόσιο στο Μπράιτον, τον Σεπτέμβρη, έθεσα το ζήτημα του βρετανικού συμβολαίου παροχής εκπαίδευσης σε φυλακές στη Σαουδική Αραβία και το θέμα της θανατικής ποινής που δόθηκε στον Μοχάμετ Αλ- Νιμρ, έναν νέο που βρέθηκε ένοχος επειδή πήγε σε μια διαμαρτυρία.

Ο λόγος αυτός και η εξαιρετική δουλειά πολλών άλλων ανθρώπων βοήθησαν ώστε η Βρετανία να αποσύρει το συμβόλαιο αυτό. Και ένας μεγαλύτερος άντρας, Βρετανός φυλακισμένος στη Σαουδική Αραβία ελευθερώθηκε και πολλοί άλλοι δεν εκτελέστηκαν.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την άσκηση πίεσης. Με απασχολεί όμως και το θέμα της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησα από την κυβέρνηση μας να ερευνήσει τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να βρεθεί από πού προέρχονται τα χρήματα.

Ποιος ξεπλένει χρήματα; Κοιτάξτε τις ετικέτες των κατασκευαστικών εταιρειών των όπλων του Ισλαμικού Κράτους. Δεν ήρθαν όλα από το πουθενά. Κάποιος τους πουλάει αυτά τα όπλα. Και επιπλέον, κοιτάξτε το πώς συμπεριφερόμαστε σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ώστε να απομονώσουμε το Ισλαμικό Κράτος για αυτό που είναι, αλλά χωρίς να κατηγορούμε ανθρώπους στη μουσουλμανική κοινότητα ή άλλες κοινότητες.

Ο αντισιμιτισμός, η ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός είναι μέρος αυτής της μισαλλοδοξίας. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτά και να φέρουμε τις κοινότητες αυτές κοντά.

Έιμι Γκουντμαν: Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως συμπαθείτε τους τρομοκράτες επειδή ήσασταν αντίθετος με τις αεροπορικές επιδρομές. Απαιτήσατε να απολογηθεί.

Τζέριμι Κόρμπιν: Του ζητήθηκε πολλές φορές να απολογηθεί. Πραγματικά σταμάτησα τον λόγο μου στο Κοινοβούλιο και του είπα: « Πρωθυπουργέ, αυτή δεν είναι η στιγμή για τέτοια σχόλια. Μπορείτε παρακαλώ να απολογηθείτε τώρα; Όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλους τους ανθρώπους που ίσως έχουν την ίδια άποψη με εμένα». Αρνήθηκε να το κάνει. Ο κόσμος μπορεί από μόνος του να κρίνει. Θέλω παγκόσμια ειρήνη. Δεν με ενδιαφέρουν οι βόμβες. Δεν με ενδιαφέρουν οι πόλεμοι. Με ενδιαφέρει η ειρήνη. Και πιστεύω ότι εξευτελίζει τη θέση του κάνοντας σχόλια σαν και αυτά.

Έιμι Γκουντμαν: Με το να λέτε κάτι τέτοιο φαίνεται να έχετε την ίδια άποψη που κάποτε είχε ο Τόνι Μπλερ, ο πρωθυπουργός που παρουσίασε ένα είδος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ εξαιτίας της επέμβασης στη χώρα το 2003. Ποια είναι η απάντησή σας στο ερώτημα του αν στην πραγματικότητα το Ισλαμικό Κράτος προέκυψε από την επέμβαση στο Ιράκ.

Τζέριμι Κόρμπιν: Διαφωνούσα κάθετα με τον Τόνι Μπλέρ όταν ήταν αρχηγός του κόμματός μου και πρωθυπουργός, ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ιράκ. Και είναι ενδιαφέρον που σε συνέντευξη του στο CNN υποστήριξε ότι μία από τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ ήταν η ανάπτυξη ριζοσπαστικών δυνάμεων σαν το Ισλαμικό Κράτος.

Πραγματικά, ο πρόεδρος Ομπάμα, είχε αναφέρει κάτι παρόμοιο σχετικά με τις μακροχρόνιες συνέπειες της επέμβασης στην περιοχή. Και πιστεύω ότι πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά επίσης και τη Λιβύη.

Η Δύση ενεπλάκη και βομβάρδισε τη Λιβύη για να προστατέψει τον κόσμο της Βεγγάζης από τον άμεσο κίνδυνο από τις δυνάμεις του Καντάφι. Έπειτα, ξεκίνησαν βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Όλες οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν και τώρα έχουν μια μεγάλη χώρα που κυριαρχείται από ανταγωνιστικές ομάδες και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τυνησία και άλλες χώρες στην περιοχή. Επιπλέον, ήταν η δυτική πολιτική που αποφάσισε όλα αυτά, όπως ήταν και η δυτική πολιτική που μετά την επέμβαση στο Ιράκ ξεκίνησε μια πολιτική από – Baathιτικοποίησης, που στην πραγματικότητα κατέστρεψε όλες τις αστικές δομές τις κοινωνίας που είχαν πάρει πάνω από δέκα χρόνια να ξαναδημιουργηθούν.

Έιμι Γκουντμαν: Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, ένας στρατηγός υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα κανόνιζαν ένα πραξικόπημα ή ανταρσία αν γινόσασταν πρωθυπουργός.

Τζέριμι Κόρμπιν: Ζήτησα για την πηγή για αυτή την πληροφορία. Κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία. Απευθύνθηκα στον υπουργό Άμυνας ζητώντας του να υπενθυμίσει σε όλους ότι ζούμε σε μία δημοκρατία, όπου τα μέλη του κοινοβουλίου εκλέγονται και από αυτά δημιουργείται η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που εκλέγεται για να διοικήσει τη χώρα με δημοκρατική εντολή.

Έιμι Γκουντμαν: Υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από μια ερώτηση του BBC για το αν θα ρίχνατε πυρηνική βόμβα, στην οποία απαντήσατε αρνητικά. Μπορείτε να σχολιάσετε περαιτέρω το θέμα;

Τζέριμι Κόρμπιν: Λοιπόν, πέρασα όλη μου τη ζωή με το να αντιτίθεμαι στα πυρηνικά όπλα και ερωτήθηκα αν θα ήμουν έτοιμος να χρησιμοποιήσω πυρηνικά. Έδωσα την απάντηση που όλοι περίμεναν ότι θα δώσω, και αυτή είναι η άποψή μου.