Ο πρόεδρος του Ισημερινού (Εκουαδόρ) Ραφαέλ Κορέα δήλωσε πως η CIA ενδέχεται να προσπαθήσει να τον σκοτώσει πριν από τις επερχόμενες εκλογές, σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να «αποσταθεροποιήσουν την περιοχή». Ο Κορέα τονίζει πως οι «απειλές» είναι υπαρκτές δεδομένης και της ιστορίας των ΗΠΑ και της εμπλοκής τους στη Λατινική Αμερική.

Ads

 
Ο Κορέα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε στοιχεία που φέρεται να έχει παραδώσει στην κυβέρνηση ο δημοσιογράφος Πατρίσιο Μπέλ, σύμφωνα με τα οποία η ζωή του προέδρου της χώρας ενδέχεται να απειλείται από μια συνωμοσία της CIA. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η CIA έχει παρέμβει» στη Λατινική Αμερική, είπε ο Κορέα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας σε παράκτια επαρχία. «Αυτές είναι αξιόπιστες αναφορές. Έχει συμβεί και στο παρελθόν».
 
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, σχολιάζοντας τις αναφορές υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον «δεν θα αναμιχθεί» στις εκλογές της χώρας.
 
Ο Κορέα από την πλευρά δήλωσε πως πιστεύει τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, ωστόσο σημείωσε πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η CΙΑ, συχνά ακολουθούν μια δική τους ατζέντα, διατηρώντας δεσμούς με ακροδεξιές οργανώσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
 
Οι πρώτες αναφορές για απειλή της ζωής του Κορέα έγιναν πριν από τρεις μήνες, όπως αναφέρεται στο RT, στις οποίες γινόταν λόγο για πρόθεση της CIA να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
 
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο», δήλωσε ο Μπέλ, σε συνέντευξή του μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, σημειώνοντας πως αν και δεν είναι υποστηρικτής του Κορέα, ήταν καθήκον του να προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις αναφορές περί σχεδίου της CIA, ύψους 88 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Ο δημοσιογράφος εκτιμά πως αυτά τα χρήματα θα μοιραστούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, από όλο το πολιτικό φάσμα, ώστε να χτυπηθεί ο Κορέα. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος τα βασικά αίτια για την παρέμβαση της CIA ενδέχεται να είναι το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη Μάντα, απόφαση που αναγνωρίστηκε ως νίκη της εθνικής κυριαρχίας του Ισημερινού, καθώς και η απόφαση χορήγησης ασύλου στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.
 
Ο Κορέα συχνά ακολουθεί τις πολιτικές του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αντιαμερικανική ρητορική. Ο πρόεδρος του Ισημερινού μέχρι σήμερα έχει πετύχει τη μείωση της φτώχειας, αύξηση της σταθερότητας και άνοδο του συνολικού βιοτικού επιπέδου στη χώρα, και πλέον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των χαμηλότερων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Ο Κορέα θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές της 17ης Φεβρουαριου. Η προεκλογική περίοδος για τους συνολικά επτά υποψήφιους της χώρας θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου.