Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας σε όσα υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο ντοκιμαντέρ «Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη» από το France 5 το βράδυ της Τρίτης.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε για «τις απόπειρες ανάμιξης» της Τουρκίας στις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, χωρίς ωστόσο να κλείσει την πόρτα σε μια βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Μακρόν, όταν ερωτήθηκε για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το θρησκευτικό ζήτημα, που ξέσπασε μετά την ομιλία του το φθινόπωρο στην οποία αναφέρθηκε σε «ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις», ο Μακρόν καταφέρθηκε εναντίον «μιας πολιτικής κρατικών ψευδών που αναπαράγονται από τα όργανα του Τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος», καθώς και «από ορισμένα μεγάλα δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ».

Ads

«Επισήμανα από την αρχή της χρονιάς μια βούληση του Ερντογάν να επιστρέψει στη σχέση. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμιά «εχθρική διάθεση έναντι της Τουρκίας».

«Όμως πιστεύω πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια σχέση όταν υπάρχουν αμφισημίες. Δεν θέλω να επιστρέψω σε μια ήρεμη σχέση, αν υπάρχουν από πίσω τέτοιοι ελιγμοί που συνεχίζονται», δήλωσε.

«Η Γαλλία υπήρξε πολύ σαφής. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και αναλάβαμε δράση στέλνοντας φρεγάτες», υπογράμμισε ο Μακρόν εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο» με την Άγκυρα. «Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Άγκυρα: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Μακρόν

Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις, που είναι αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε μια ανακοίνωσή του.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη έγνοια, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, παρά μόνο την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.