Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Ads

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για περισσότερους από 70 τραυματίες

Τα τουρκικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν την είδηση, επί τουλάχιστον μία ώρα, καθώς επιβλήθηκε αμέσως εμπάργκο, όπως συνηθίζεται πλέον στη χώρα σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Μέχρι τη 1:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι Τούρκοι πολίτες δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί, παρά μόνο τραυματίες. 

Ads

image

Οι εκρήξεις, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ήταν δύο: Μία έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας και μία δεύτερη σε πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το στάδιο.

Οι αρχές ερευνούν την πιθανότητα στη μία από τις εκρήξεις να εμπλέκεται καμικάζι

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αχμέτ Αρσλάν με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.  

image

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το στάδιο Vodafone Arena, της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας.

Στις εικόνες που πρόβαλαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το κουφάρι ενός καμένου αυτοκινήτου και δύο εστίες φωτιάς στον δρόμο έξω από το στάδιο.

image

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η έκρηξη δείχνει να οφείλεται σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που είχε στόχο λεωφορείο της αστυνομίας. 

Η έκρηξη κοντά στο στάδιο σημειώθηκε 90 λεπτά μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα. 

Ήταν τόσο δυνατή ώστε ακούστηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά (όπου και συνέβη) έως την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 

image

image

image

image

Νωρίτερα, ο  υπουργός Εσωτερικών της χώρας  που εκφωνούσε μια ομιλία στην Εθνοσυνέλευση σε μια συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, επισήμανε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά τον αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπούρσασπορ. 

 H ποδοσφαιρική ομάδα Μπούρσασπορ γνωστοποίησε ότι κανείς από τους οπαδούς της δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί στην έκρηξη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. 

Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.