Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, o οποίος προς το παρόν παραμένει ασύλληπτος. 

Ads

Η φωτογραφία του έχει δοθεί στα συνοριακά περάσματα, σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Η αστυνομία έχει υπό κράτηση δώδεκα άτομα, αλλά καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή σε σχέση με την ταυτότητα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είναι γύρω στα 25, με καταγωγή από το Κιργιστάν ή το Ουζμπεκιστάν, ή ακόμη και από την ανατολική Κίνα, ενώ αναφέρεται ότι δεν μιλούσε καλά τα τουρκικά.

Ads

Οι τουρκικές αρχές έχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του. 

image

Ωστόσο, αμερικανικά ΜΜΕ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, ο δράστης της επίθεσης να βρίσκεται, πλέον, εκτός Τουρκίας.

Ο ένοπλος που διαφεύγει, έφτασε στο κλαμπ με ταξί και καλάσνικοφ, και επί επτά λεπτά σκόρπιζε τον θάνατο, αλλάζοντας τέσσερις γεμιστήρες με συνολικά 120 σφαίρες, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Από τα ευρήματα διαπίστώθηκε ότι είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Επίσης, από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων. 

Εντωμεταξύ ένα ακόμη βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό Haberturk.

Σε αυτό φαίνεται ο άνδρας που σκότωσε 39 ανθρώπους, να ψάχνει να βρει ταξί αμέσως μετά την επίθεση.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η επίθεση δεν ήταν σχεδιασμένη ως «επιχείρηση αυτοκτονίας» και υπήρχε σχέδιο διαφυγής. 

Άλλο βίντεο που ήρθε νωρίτερα στη δημοσιότητα από την Cumhuriyet τον δείχνει να βιντεοσκοπεί -σε απόλυτη ηρεμία- τον εαυτό του σε βόλτα στην Κωνσταντινούπολη, στο πάρκο Γκεζί, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, λίγες ώρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Εντωμεταξύ, άκαρπη μετά από τρεις ώρες, απέβη η μεγάλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στη συνοικία Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Δευτέρας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή σε σπίτι, μετά από καταγγελία πολίτη ο οποίος υποστήριζε ότι είχε δει τον δράστη στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος αποκαλώντας την Τουρκία «υπηρέτη του σταυρού» και λέγοντας ότι η επίθεση στόχευε σε Χριστιανούς που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά.