Ένα κονβόι που μετέφερε Ουκρανούς μετανάστες από την επαρχία του Λουχάνσκ στο Κίεβο χτυπήθηκε από ρουκέτα. Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος ωστόσο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά. Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ εκείνοι με την σειρά τους δηλώνουν άγνοια και αναφέρουν ότι το πρωί στην περιοχή όπου περνούσαν τα λεωφορεία σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ των δυο πλευρών. 

Ads

«Οι αντάρτες ανέμεναν τον κονβόι και το κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Δεν έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε σε καταμέτρηση των θυμάτων, ωστόσο είναι δεκάδες», ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος Αντρίι Λισένκο. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των φιλορώσων αποσχιστών αρνήθηκε την ευθύνη τους για το περιστατικό.

Ο Αντρέι Πούργκιν, το νούμερο δύο της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε πως δυνάμεις των ανταρτών δεν έχουν την στρατιωτική δύναμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιου τύπου επίθεσης. «Οι ίδιοι οι Ουκρανοί βομβάρδισαν με επιμονή τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, με αεροπλάνα και πυραύλους Grad. Φαίνεται ότι σκότωσαν περισσότερους αμάχους από όσους είχαν σκοτώσει όλους τους προηγούμενους μήνες. Δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουμε πυραύλους Grad στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως κέρδισε έδαφος εις βάρος των αυτονομιστών ενώ είχε περικυκλώσει και την πόλη Χορλιβκα, που κατέχεται από ρωσόφιλους. 

Ads

Αργά το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε ουσιαστικά άκαρπη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι αν και η χώρα του θα προσέλθει στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση, κάθε συνομιλία είναι ανούσια όσο το Κίεβο επιμένει να θέλει ολοκληρωτική νίκη επί των αυτονομιστών. 

Σε κάθε περίπτωση στην συνάντηση λύθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούσαν την ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας που παρέμενε εγκλωβισμένη για μέρες στα σύνορα των δυο χωρών.