Τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του τιμημένου με Νόμπελ συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κήρυξε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο μεγάλος συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη στην οικία του στο Μεξικό σε ηλικία 87 ετών, ενώ έδινε για χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Τη θλίψη τους για τον θάνατο του πατριάρχη του μαγικού ρεαλισμού εξέφρασε ηγέτες κρατών, στέλνοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ads

«Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομγίας στη διάρκεια σύντομου τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο Κολομβιανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια. «Ελπίζουμε ότι οι Κολομβιανοί θα κάνουν το ίδιο στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

«Ολόκληρη η Κολομβία πενθεί, καθώς έφυγε ο πιο αγαπητός και αξιοθαύμαστος συμπατριώτης μας όλων των εποχών», τόνισε ο πρόεδρος Σάντος. «Υπήρξε, και δεν υπερβάλω, ο Κολομβιανός ο οποίος σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας μετέφερε πιο μακριά και πιο ψηλά το όνομα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έργο του  Μάρκες, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1982, και στο είδος γραφής του, τον μαγικό ρεαλισμό, ο κολομβιανός πρόεδρος σημείωσε: «Για εμάς τους Κολομβιανούς ο Γκάμπο δεν εφηύρε τον μαγικό ρεαλισμό, ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπός του σε μια χώρα που εκπροσωπεί η ίδια τον μαγικό ρεαλισμό. Μια χώρα που συνδυάζει τη χαρά και τον πόνο, την ποίηση και τη σύγκρουση».

Ads

Στη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν διευκρίνισε αν η κηδεία του Μάρκες θα γίνει στο Μεξικό, όπου ζούσε από το 1961 ή στην γενέτειρα του. Όπως  δήλωσε στην οικογένεια του συγγραφέα, θα θέσει στη διάθεσή της το προεδρικό αεροσκάφος για την περίπτωση που επιθυμεί να τον κηδέψει στην Κολομβία.

«Ο Γκαμπίτο είναι από την Κολομβία. Πρέπει να φέρουν τον Γκαμπίτο. Δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να έλθει και ότι πρέπει να τον φέρουν στην Κολομβία», δήλωσε η Αΐντα Γκαρσία Μάρκες, μία από τις αδελφές του συγγραφέα, μιλώντας στο κολομβιανό ραδιόφωνο. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η σύζυγος του Μάρκες, Μερσέδες Μπάρσα και οι δύο γιοι του, Γκονσάλο και Ροδρίγο.

Συλλυπητήρια μηνύματα από ηγέτες κρατών

«Χίλια χρόνια μοναξιάς και θλίψης για το θάνατο του σπουδαιότερου Κολομβιανού όλων των εποχών! Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γκάμπο» έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Γεννήθηκε στην Κολομβία, αλλά έκανε το Μεξικό το σπίτι του για δεκαετίες, πλουτίζοντας έτσι τη ζωή μας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη» έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Twitter. Οι αρχές του Μεξικού υποσχέθηκαν μια κηδεία «αντάξια» του αναστήματος του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, αλλά και ότι θα σεβαστούν τις επιθυμίες της οικογένειάς του.

«Το έργο του Γκάμπο θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.  «Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές συγγραφείς του, έναν από τους αγαπημένους μου από όταν ήμουν νέος», σημείωσε τ σε ανακοίνωσή του. «Είχα μια φορά το προνόμιο να συναντηθώ μαζί του στο Μεξικό, όπου μου χάρισε ένα βιβλίο με αφιέρωση που κρατάω ευλαβικά ως και σήμερα», συμπλήρωσε.

Μ. Β. Γιόσα: Τα βιβλία του θα τον κρατήσουν ζωντανό

Ο Γκαρσία Μάρκες γιόρτασε τα 87α γενέθλιά του την 6η Μαρτίου. Είχε βγει από το σπίτι του για λίγο για να χαιρετίσει τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πατέρας του λογοτεχνικού είδους που έγινε γνωστό ως μαγικός ρεαλισμός, συνέβαλε σημαντικά με το έργο του στο να αναδειχθεί η αξιοσημείωτη λογοτεχνική παραγωγή στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970.

Ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Γιόσα, άλλοτε στενός φίλος του Μάρκες, επίσης βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, απομένει ο μόνος επιζών εκείνης της γενιάς. «Ένας μεγάλος συγγραφέας πέθανε. Το έργο του έδωσε μεγάλη απήχηση και κύρος στη λογοτεχνία. Τα βιβλία του θα τον κρατήσουν ζωντανό, θα συνεχίσουν να κερδίζουν αναγνώστες παντού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», δήλωσε ο Βάργκας Γιόσα στην εφημερίδα Ελ Κομέρσιο του Περού.

Οι δύο άλλοτε φίλοι είχαν αποξενωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και λέγεται ότι δεν μίλησαν ποτέ ξανά έκτοτε.