Η Κολομβία έκανε την Τρίτη ένα ιστορικό βήμα με την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση ανταρτών FARC. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισημοποιεί τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα, αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ads

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η συμφωνία υπογράφηκε με ένα στυλό που φτιάχτηκε από σφαίρα. Στη συνέχεια και μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα (σημ: Η Κούβα έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή) ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, και ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, έσφιξαν τα χέρια με τους φωτογραφικούς φακούς να απαθανατίζουν την ιστορική στιγμή.

Όπως δήλωσε ο Σάντος το ειδικό στυλό από σφαίρα χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει τη μετάβαση από το πολεμικό παρελθόν σε ένα μέλλον συμφιλίωσης και εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος «καλωσόρισε στη δημοκρατία» τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, στην ομιλία του κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), Ροντρίγκο Λοντόνιο, ζήτησε συγγνώμη από τα «θύματα της σύρραξης» που μαινόταν στη χώρα επί μισό αιώνα και υποσχέθηκε, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, μια «νέα εποχή συμφιλίωσης».

Ads

Μεταξύ των παρευρισκομένων στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. «Ο ΟΗΕ θα βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, ενώ τη Δευτέρα η ΕΕ ανακοίνωσε πως αφαιρεί τη FARC από τη λίστα των οργανώσεων, τις οποίες αναγνωρίζει ως τρομοκρατικές. Σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσουν και οι ΗΠΑ.

«Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα όπλο. Να ανατινάξει, να βλάψει άλλους ανθρώπους. Αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η ειρήνη είναι η δύσκολη δουλειά», δήλωσε ο Κέρι. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να χορηγήσει 390 εκατομμύρια δολάρια στη Κολομβία το επόμενο διάστημα για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σημειώνεται πως η FARC θα πρέπει να παραδώσει τα όπλα εντός 180 ημερών.

Η μάχη της συμφιλίωσης

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της FARC έχει προκαλέσει ένα γενικό κλίμα ενθουσιασμού και ανακούφισης. Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα τη κοινωνίας της Κολομβίας που δηλώνουν εξοργισμένοι, καθώς όπως υποστηρίζουν «οι αντάρτες θα έπρεπε να είναι στη φυλακή και όχι στο κοινοβούλιο».

Στις 2 Οκτωβρίου ο λαός της Κολομβίας θα κληθεί στις κάλπες για να επικυρώσει τη συμφωνία. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν θα πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Οι διαφημιστικές πινακίδες με το «ναι» και το «όχι» έχουν πλημμυρίσει τις πόλεις της Κολομβίας.

Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το τρόπο που θα ενσωματωθούν οι αντάρτες στην κοινωνία, ωστόσο οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι πως η ειρήνη θα έχει περισσότερα οφέλη παρά προβλήματα. Οικονομικά, σε πρώτη φάση, το κράτος θα εξοικονομήσει τεράστιους πόρους από τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών, ενώ παράλληλα νέες περιοχές, οι οποίες ελέγχονταν από τους αντάρτες, θα μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν για εξόρυξη πετρελαίου.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», δήλωσε ένας 25χρονος αντάρτης. «Τώρα μπορούμε να αγωνιστούμε πολιτικά, χωρίς αίμα, χωρίς πόλεμο».