Για «κόλαση» στο Ντονμπάς έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, την ώρα που οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για εκατέρωθεν βομβαρδισμούς σε αστικές περιοχές και θανάτους αμάχων.

Ads

Τοπικές ουκρανικές αρχές ανέφεραν την Πέμπτη, ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 την Πέμπτη στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι να κατηγορεί τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο διαπίστωσε ότι η βιομηχανική πόλη έχει μεταμορφωθεί εδώ και μέρες σε πεδίο μάχης και σφυροκοπείται από το ρωσικό πυροβολικό.

Η Νέλα Κασκίνα, 65 ετών, συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου, συνόψισε λέγοντας «δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορέσουμε να αντέξουμε».

Ads

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις, που χωρίζει ποταμός, και τις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα.

Αντίστοιχα, ουκρανικές τοπικές αρχές ανέφεραν ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στη γειτονική περιφέρεια του Ντονιέτσκ.

Αντίστοιχα, οι ρωσικές δυνάμεις καθώς και οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών του Ντονμπάς που δεν ελέγχει, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς άμαχους την Πέμπτη, ενώ, η Ρωσία ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας άμαχος έπεσε νεκρός από επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού σε ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα.