Ο διάσημος φυγάς, πρώην συνεργάτης της NSA, Εντουαντ Σνόουντεν, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την υπηρεσία του, αντέδρασε χθες στις καταθέσεις διευθυντών του FBI και της NSA, ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ads

Ο διευθυντές του FBI, James Comey  και της NSA, Michael Rogers, κατέθεσαν στην παραπάνω Επιτροπή την Δευτέρα.

Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στους ισχυρισμούς περί ρωσικής «παρέμβασης» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και τις κατηγορίες του προέδρου Τραμπ ότι η προεκλογική του εκστρατεία «κατασκοπευόταν» από την διοίκηση Ομπάμα.

Ο Σνόουντεν ύψωσε «κόκκινη κάρτα» στους διευθυντές των δύο διάσημων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όταν απάντησαν σε μια ερώτηση σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στον Τύπο.

Ads

Σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι ο διευθυντής της NSA φρόντισε πολύ προσεκτικά να μιλήσει μόνο για την αποκάλυψη των ταυτοτήτων προσώπων και όχι για το  ποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που τους αφορούν.

Σημείωσε επίσης, ότι δεν απαντήθηκε πόσες επικοινωνίες στις οποίες τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες είναι Αμερικανός, έχουν καταγραφεί από την NSA.

Ο πρώην συνεργάτης της NSA σχολίασε ότι τα μέλη του Κογκρέσου με τα ερωτήμστά τους συγχωνεύουν την νομιμότητα και την ηθική, προσθέτοντας, ότι ενώ οι άνθρωποι που διαρρέουν πληροφορίες μπορεί να παραβιάζουν το νόμο, αυτό που κάνουν είναι μια ηθική πράξη.

Ο Σνόουντεν προώθησε ένα tweet του δημοσιογράφου, Carl Bernstein,ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ, στο οποίο αναφέρει, πως τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που τον κατηγορούν ότι διαρρέει διαβαθμισμένες πληροφορίες, άθελά τους κάνουν ακριβώς  αυτό αναφέροντάς το.

Επίσης ο Σνόουντεν αναφέρθηκε στην ερώτηση του μέλους του Κογκρέσσου, Trey Gowdy, για το αν οι δημοσιογράφοι μπορούν να διωχθούν για την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο διευθυντής του FBI «δεν είπε “όχι”» έγραψε.