Ενας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας σχετικά για τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ads

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο φόβος μιας ύφεσης και όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ευρώπη σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» ανάμεσα στην μάχη της κατά του πληθωρισμού και την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή».

Καλώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι πολλοί οικονομολόγοι έσφαλαν όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», συμπλήρωσε.

Ads

Ωστόσο, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος εφόσον η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, όμως εάν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη υπάρχει περίπτωση να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.