Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέπεμψε την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βαλέριου Στρέλετς, εν μέσω ενός κύματος αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά από το σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων.

Ads

Την πρόταση μομφής, που κατέθεσε η αριστερή αντιπολίτευση, υπερψήφισαν 65 βουλευτές, όταν το όριο για την παραπομπή της κυβέρνησης ήταν 51. Ειδικότερα σε σύνολο 101 βουλευτών, 21 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, 25 του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 19 του κεντρο-αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ο Βαλέριου Στρέλετς, 45 ετών, που ηγείται του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, τέθηκε επικεφαλής στα τέλη Ιουλίου ενός εύθραυστου συνασπισμού φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων, αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Κίριλ Γκαμπουρίσι έπειτα από την παραίτηση του τελευταίου στα τέλη Ιουλίου εξαιτίας κατηγοριών για πλαστογράφηση πτυχίου.

Στις αρχές Απριλίου είχε ξεσπάσει ένα ακόμη σκάνδαλο, όταν «εξαφανίστηκαν» από τις τράπεζες της χώρας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια (915 εκατομμυρίων ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ads

Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποπομπή του προέδρου της χώρας Νικολάε Τιμόφτι, ο οποίος κατηγορείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών και δεν μάχεται αποτελεσματικά κατά της διαφθοράς.

Ο επικεφαλής του κράτους αμφισβητείται από τη μια από ένα κίνημα το οποίο συγκεντρώνει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που είναι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και από την άλλη πλευρά από την αριστερή αντιπολίτευση, ορισμένοι εκπρόσωποι της οποίας προτιμούν την προσέγγιση με τη Ρωσία.