Ads

Οι αντάρτες της Συρίας συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια κοινή ηγεσία, η οποία θα αναλάβει το γενικό σχεδιασμό και την επίβλεψη των στρατιωτικών ενεργειών στον εμφύλιο πόλεμο με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Τη Τρίτη οι συριακά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς σε προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως στην Ιντλίμπ και το Χαλέπι, με τους ακτιβιστές να κάνουν λόγο για τους για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί από την έναρξη του εμφυλίου. Συνολικά 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις συγκρούσεις, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.
 
«Οι βομβαρδισμοί σκοτώνουν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Rami Abdel Rahman επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Οι βομβαρδισμοί σημειώνονται την ίδια στιγμή που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι προωθεί σχέδιο-πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Η συριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να μελετήσει την πρόταση εκεχειρίας του Μπραχίμι, ωστόσο υπογράμμισε ότι για να τερματιστεί η βία θα πρέπει επίσης να εμπλακούν στη διαδικασία οι αντάρτες και όσοι τους στηρίζουν στο εξωτερικό.

Ads

Οι αντάρτες συμφώνησαν σήμερα να συγκροτήσουν μια κοινή ηγεσία, η οποία θα αναλάβει το γενικό σχεδιασμό και την επίβλεψη των στρατιωτικών ενεργειών. Η απόφαση ελήφθη από 12 στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και από ηγετικά στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που συναντήθηκαν εντός του συριακού εδάφους την Κυριακή.

Στόχος της κίνησης, όπως αναφέρουν, είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός των ανταρτών, με την ελπίδα ότι οι ξένες δυνάμεις θα είναι πιο πρόθυμες να εξοπλίσουν έναν αντάρτικο στρατό υπό ενιαία ηγεσία.
 
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία έχει ανέλθει στους 100.000. Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί σε περισσότερα από δώδεκα στρατόπεδα, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.
 
Η Τουρκία έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες και έχει ζητήσει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων σε συριακό έδαφος. Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα ακόμα και αν αριθμός των προσφύγων ξεπερνούσε τις 100.000.
 
Η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο διαρκεί εδώ και 20 μήνες. Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις.