Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν και στη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει και μια διάταξη που εμποδίζει την όποια παρέμβαση του Λευκού Οίκου για χαλάρωση, αναστολή ή τερματισμό επιβολής των κυρώσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ads

Η Γερουσία υπερψήφισε τις κυρώσεις με ψήφους 98 υπέρ και μόλις 2 κατά. Οι δύο γερουσιαστές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο ήταν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ και ο Μπέρνι Σάντερς, ηγέτης της αμερικανικής αριστεράς.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν για το πρόγραμμα της Τεχεράνης με στόχο την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και άλλες δραστηριότητες της που δεν σχετίζονται με την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία προσέθεσε νέες κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία για την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Συρίας στον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα.

Ads

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Η Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει την συζήτηση του νομοσχεδίου τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη πότε μπορεί να τεθεί αυτό σε τελική ψηφοφορία.

Η διάταξη που απαγορεύει τη χαλάρωση των κυρώσεων από τον Λευκό Οίκο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσο, προκάλεσε και την αντίδραση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. «Καλώ το Κογκρέσο να διασφαλίσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο να επιτρέπει στον πρόεδρο να έχει την ευελιξία να προσαρμόζει τις κυρώσεις καλύπτοντας τις ανάγκες μιας διαρκώς εξελισσόμενης διπλωματικής κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Ρεξ Τίλερσον.

Ωστόσο στελέχη του Κογκρέσου τονίζουν ότι αναμένουν η στήριξη στο νομοσχέδιο να είναι μεγάλη ώστε να παρακαμφθεί ενδεχόμενο βέτο του Τραμπ. Η νέα νομοθεσία προβλέπει μια διαδικασία που να επιτρέπει στο Κογκρέσο να εμποδίζει, για μια περίοδο 30 ημερών, την αναστολή ή ακύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο οποιονδήποτε κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία.

Με αυτή την ψηφοφορία «η Γερουσία επαναβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραματίζει στην εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην Μόσχα, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδοκίμασε τα νέα μέτρα δηλώνοντας πως: «Αν δεν ήταν η Κριμαία (. . . ) θα επινοούσαν κάτι άλλο για την πολιτική αποτροπής της Ρωσίας».

Αντιδράσεις στην ΕΕ

Το ζήτημα των νέων κυρώσεων στη Ρωσία προκάλεσε και την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανησυχεί ότι οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβολή προστίμων σε ευρωπαϊκές εταιρίες, σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν ς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν σε κοινή τους δήλωση την Πέμπτη.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι ήταν «περίεργο» που οι κυρώσεις που έχουν στόχο να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τη φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πρόστιμα σε βάρος ευρωπαϊκών εταιριών. «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε. «Γενικά, απορρίπτουμε τις κυρώσεις με επιπτώσεις που υπερβαίνουν την επικράτεια μιας χώρας, δηλαδή που έχουν αντίκτυπο σε τρίτες χώρες».

Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εγκατέλειψε την καθιερωμένη κοινή προσέγγιση με την Ευρώπη για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας για πιθανά αντίποινα εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις. «Λυπάμαι που η κοινή προσέγγιση της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη Ρωσία και οι κυρώσεις έχουν υπονομευθεί και εγκαταλειφθεί με αυτό τον τρόπο», δήλωσε η Τσίπρις σε συνέντευξή της στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια, μένει να φανεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εγκρίνει την πρόταση των γερουσιαστών για την επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος ή χρηματοδοτούν ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός αερίου Nord Stream 2. «Εάν το κάνει, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε απέναντι σε αυτό», πρόσθεσε η Τσίπρις.

Ανάμεσα στις εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2 περιλαμβάνονται θυγατρικές της γερμανικής εταιρίας χημικών BASF Group και της εταιρίας διανομής ενέργειας και αερίου E.ON. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν και γαλλικές εταιρίες, όπως η εταιρία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Engie.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συντονιστούν με τις ευρωπαϊκές χώρες και τους εταίρους τους στην Ομάδα των 7 (G7) πριν επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. «Για πολλά χρόνια, τονίζαμε στις ΗΠΑ τις δυσκολίες που πυροδοτούν οι νόμοι η εμβέλεια των οποίων υπερβαίνει την επικράτεια μιας χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σε θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, θα θέλαμε οι ΗΠΑ να σέβονται τον απαιτούμενο συντονισμό, ειδικά εντός του πλαισίου της G7».