Με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου να έχει ξεκινήσει, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους, ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας.

Ads

Οκτώ εβδομάδες πριν τις κάλπες που θα δείξουν τον νέο πλανητάρχη οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ποσοστά που φέρουν τους δύο υποψήφιους σε απόσταση στατιστικού λάθους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Washington Post και του ABC News, η υποψήφια των Δημοκρατικών λαμβάνει 46% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 44% που «ψηφίζει» τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Αμερικανοί περιμένουν με κομμένη την ανάσα την τηλεμαχία που αναμένεται να σπάσει τα κοντέρ της τηλεθέασης, με το διακύβευμα του πρώτου ντιμπέιτ, διάρκειας 90 λεπτών που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Hofstra, να είναι μεγάλο.

Μέχρι και 90 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα παρακολουθήσουν την σημερινή πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες.

Ads

Τι καλείται να αποδείξει ο καθένας

Η παραμικρή φράση, η παραμικρή παρεκτροπή κινδυνεύουν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση μίας εξαιρετικά πολωτικής και δυσάρεστης προεκλογικής εκστρατείας, όπου οι προσωπικές επιθέσεις έχουν αντικαταστήσει την ουσία.

Η 68χρονη  Χίλαρι Κλίντον, όντας πολύ πεπειραμένη ως πρώην γερουσιαστής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, θα πρέπει να βρει τρόπο για να αποκαταστήσει επαφή με ένα όχι και πολύ ενθουσιώδες κοινό που αμφιβάλλει για την εντιμότητά της – λόγω του σκανδάλου με τα μέιλ της – αλλά και για την υγεία της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, στα 70 του, όντας λαϊκιστής show man, εκκεντρικός κι απρόβλεπτος, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη στόφα του προέδρου.

Βρώμικος πόλεμος

Αν και ο Τραμπ έχει «υποσχεθεί» να αντιμετωπίσει με σεβασμό την Χίλαρι Κλίντον, έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πόσο τη σέβεται.

Το Σαββατοκύριακο, ο δισεκατομμυριούχος επίδοξος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να προσκαλέσει στο ντιμπέιτ την πρώην ερωμένη του Μπιλ Κλίντον Τζένιφερ Φλάουερς, η οποία απάντησε ότι είναι έτοιμη να παραστεί. Ωστόσο, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ έκανε σαφές τελικά ότι η Φλάουερς δεν έχει προσκληθεί.

«Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τις ώρες του πριν από το ντιμπέιτ ασχολούμενος με τέτοια πράγματα δείχνει τι είδους ηγέτης θα ήταν», σχολίασε στο CNN ο Ρόμπι Μουκ, επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον.