Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Κίεβου τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στους 26 φτάνει μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών, ενώ πάνω από χίλιοι είναι οι τραυματίες. Μεταξύ άλλων στις φλόγες παραδόθηκε το κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ως αρχηγείο. Ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού, Βολοντίμιρ Ζαμάνα. Επίσης, με διάγγελμά του επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, με την οποία η συνάντηση απέβη άκαρπη, κατηγορώντας τη ότι επιχειρεί να αναλάβει την εξουσία με αντισυνταγματικό τρόπο και προειδοποίησε ότι αν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους θα μιλήσει διαφορετικά». Την επιβολή κυρώσεων κατά «όσων ευθύνονται για τη βία» εξετάζει η ΕΕ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει πως «η Ευρώπη θα απαντήσει άμεσα» και κάλεσε όλες τις πλευρές να θέσουν τέλος στις βιαιότητες και να δεσμευθούν σε έναν διάλογο που θα ανταποκρίνεται στις «δημοκρατικές προσδοκίες» του ουκρανικού λαού. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για την επιβολή κυρώσεων. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παύει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία. Οι δραστηριότητες αυτές υπολογίζονται σε 2,149 δις ευρώ. Κατά της παρέμβασης στα εσωτερικά της Ουκρανίας εξακολουθεί να τάσσεται η Μόσχα, αν και από το Κρεμλίνο τονίζεται ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί προσεκτικά την αναταραχή στο Κίεβο, ενώ έχει καθηστερήσει την χορήγηση βοήθειας 2 δις δολαρίων προς την χώρα.  Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εξασφαλισθεί πως η κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα γίνει χειρότερη. Σημειώνεται, ότι ταυτόχρονα οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια. 

Ads

 
Η νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έλαβε χώρα στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπήρξαν θύματα στην επέμβαση αυτή, ωστόσο, ο αριθμός των επισήμως καταγεγραμμένων από το υπ. Υγείας της χώρας αυξάνεται. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι διαδηλωτές, αστυνομικοί και έξι δημοσιογράφοι.

image

image

Ads

image

image


 

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταξύ άλλων μεταδίδει ότι υπήρξε εισβολή 5.000 ατόμων σε στρατιωτικά κτίρια στα οποία έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια άρπαξαν 1500 όπλα από αποθήκες πυρομαχικών. Στο δε Κίεβο οι αρχές έκλεισαν το μετρό της πόλης ενώ ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στην πόλη θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα. Επίσης οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να μην ανοίξουν την Τετάρτη για λόγους ασφαλείας.

 

Σημειώνεται ότι ως πυρήνας του κινήματος αναγνωρίζεται η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ωστόσο, στο πλήθος των διαδηλωτών έχουν προσχωρήσει ακροδεξιές νεοναζιστικές ομάδες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στις βίαιες συγκρούσεις και απειλούν ακόμη και με εμφύλιο πόλεμο, εξαπολύοντας επίθεση και κατά της «ανίκανης» αντιπολίτευσης. Διαβάστε αναλυτικά: Ουκρανία: Η ακροδεξιά πνίγει το «Κίνημα της Ευρώπης»
 
Κατηγορώ Γιανούκοβιτς στην αντιπολίτευση
 
Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης». Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των νέων σφοδρών συγκρούσεων ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η κοινοβουλευτική συνεδρίαση (σ.σ. προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης) «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».
 
image

image

image

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες. «Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες» επισήμανε.
 
Ο Ουκρανός Πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας» και τις «τρομοκρατικές πράξεις». «Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

 

image

image

image

image

Άκαρπη η συνάντηση Γιανουκόβιτς – Κλίτσκο
 
Του διαγγέλματος Γιανουκόβιτς προηγήθηκε η συνάντησή του με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.
 
«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός Πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

 

Η παρέμβαση των ΗΠΑ
 
Να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου κάλεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου» και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο «να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
 
Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται, αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».
 
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας «δεν θα λύσει αυτή την κρίση».

Ζωντανή μετάδοση από την Πλατεία Ανεξαρτησίας

Tweets about “#euromaidan”