Εκκενώνεται το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λαμπεντούζα υπό το βάρος της κατακραυγής, εντός και εκτός Ιταλίας, που ξεσήκωσε η προβολή του βίντεο με την εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων που αναγκάζονται να γδυθούν στο κρύο και να περιμένουν στη σειρά για να «απολυμανθούν» με μάνικες.

 
Μέχρι στιγμής 100 από τους περίπου 200 μετανάστες που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.
 
Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του κέντρου, με εξαίρεση δέκα μετανάστες και πρόσφυγες που θα πρέπει να καταθέσουν σε δίκες κατά των δουλεμπόρων που τους μετέφεραν στην Ιταλία.
 
Από το Σάββατο στο κέντρο βρίσκεται και ο Ιταλός βουλευτής Χάλιντ Τσαούκι, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατάγεται από το Μαρόκο. Αποφάσισε να παραμείνει στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών μέχρις ότου το κέντρο κλείσει οριστικά.
 
Την υποστήριξή τους στον Τσαούκι εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολοντρίνι και ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.
 
Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Φιλίπο Μπούμπικο επιβεβαίωσε με μια σύντομη δήλωσή του την είδηση της εκκένωσης του κέντρου μεταναστών της Λαμπεντούζα.
 

Το βίντεο της ντροπής