Αυξάνονται τα προληπτικά μέτρα για το ξέσπασμα του κοροναϊού που έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στην Κίνα και στην Ασία, αλλά παγκοσμίως, ενόψει και της κινεζικής Πρωτοχρονιάς που παραδοσιακά συνοδεύεται από πολλές μετακινήσεις.

Ads

Ενώ πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό πως τέθηκε σε καραντίνα τρίτη πόλη στην Κίνα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως πλέον πέντε πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ κατέληξε άλλος ένας ασθενής, ανεβάζοντας σε 18 τον αριθμό των θυμάτων. Μάλιστα ο τελευταίος θάνατος είναι ο πρώτος που καταγράφεται εκτός της πόλης Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.

Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα, αφού αποδείχθηκε λάθος ο συναγερμός για τέσσερις περιπτώσεις στη Σκοτία και δύο στη Γαλλία, ενώ μένει να εξεταστεί μια γυναίκα που έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Μπάρι της Ιταλίας και θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Σύμφωνα με τη Repubblica, πρόκειται για μια γυναίκα προερχόμενη από την Κίνα, που εντοπίστηκε με συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό, όπως πυρετός και βήχας.

Ads

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, που έχει ήδη προσβάλει 633 ανθρώπους, επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ακυρώνουν εορταστικές εκδηλώσεις στην Κίνα.

ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το βράδυ της Πέμπτης ήρθε και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που συνεδρίασε εκτάκτως για την επιδημία. Όπως εκτιμά ο ιός δεν αποτελεί προς το παρόν παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Είναι πολύ νωρίς για να το θεωρήσουμε ως δημόσια απειλή για την υγεία σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο Ντιντιέ Χουσάν, αξιωματούχος του ΠΟΥ, λέγοντας πως η επιτροπή ήταν μοιρασμένη «σχεδόν 50-50».

Ο ΠΟΥ ορίζει ως παγκόσμιο συναγερμό ένα «εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός» που συνιστά κίνδυνο για άλλες χώρες και απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντιμετώπιση. Τέτοιες προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί στο παρελθόν για τον ιό Ζίκα.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Οι αρχές ανησυχούν γιατί ξεκινά το Σάββατο η εορταστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων ταξιδεύουν εντός και εκτός συνόρων.

Έτσι έχει σταματήσει η μεταφορική σύνδεση αρκετών περιοχών και σήμερα ο εθνικός σιδηρόδρομος της Κίνας ανακοίνωσε πως οι επιβάτες μπορούν να λάβουν από την Παρασκευή επιστροφή των χρημάτων τους για τα εισιτήρια.

Από το πρωί της Πέμπτης απαγορεύτηκαν οι συνδέσεις από την πόλη Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι, και έτσι καθηλώθηκαν τρένα, λεωφορεία, φέρι και αεροπλάνα.

Ώρες αργότερα παρόμοιοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν στη γειτονική Χουανγκάνγκ, μια πόλη περίπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς και στις μικρότερες πόλεις Chibi και Zhijiang.

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Beijing News στην πρωτεύουσα ακυρώθηκαν εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά, συμπεριλαμβανομένων δύο ευρέως γνωστών γιορτών. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο και επ’ αόριστον θα κλείσει για το κοινό η Απαγορευμένη Πόλη, που λειτουργεί ως μουσείο. Οι αρχές έδωσαν επίσης εντολή στους tour operators να ακυρώσουν εκδρομές και ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής, εκτός Κίνας, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, στην Ταϊβάν, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κονγκ, στο Βιετνάμ και στη Σιγκαπούρη