Έχασε τη μάχη ο Κινέζος γιατρός που πρώτος είχε προειδοποιήσει για τον θανατηφόρο κοροναϊό, καθώς και ο ίδιος είχε προσβληθεί.

Ads

Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Ο 34χρονος γιατρός είχε στείλει, στις 30 Δεκεμβρίου, μήνυμα σε συναδέλφους του, σε μια ομαδική συνομιλία που είχαν και τους προειδοποιούσε να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην μολυνθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η αστυνομία τον είχε επιπλήξει καλώντας τον να σταματήσει. Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» και ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».

Ένα μήνα μετά την αρχική του προειδοποίηση ο νεαρός γιατρός είχε δημοσιεύσει την ιστορία του στο Weibo (κινεζικό μέσο δικτύωσης) όντας πια στο κρεβάτι του νοσοκομείου

Ads

Ο Γουενλιάνγκ είχε παρατηρήσει επτά περιπτώσεις που κατά την κρίση του θύμιζαν τον ιό SARS, που είχε οδηγήσει σε πανδημία το 2003.

Μέχρι στιγμής ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 560 ανθρώπων και έχει μολύνει περίπου 28.000 ανθρώπους στην Κίνα.

ΠΟΥ: Δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση της επιδημίας

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει πως το ξέσπασμα του κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωσή του αλλά παρατήρησε πως η σημερινή ημέρα (Πέμπτη) ήταν η πρώτη ημέρα που ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων κατέγραψε πτώση.

Νεογέννητο ο πιο νεαρός ασθενής

Ένα μωρό στην Κίνα, που γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν και

διαγνώσθηκε με τον νέο κορονοϊό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννηση του, έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η μητέρα του παιδιού είχε κολλήσει τον ιό προτού γεννήσει, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός πέρασε στο παιδί.

Το μωρό, βάρους 3,2 κιλών, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση. Κινέζος γιατρός, επικεφαλής του τμήματος νεογνών του νοσοκομείου παίδων της Γουχάν, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως «ίσως πρέπει να ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός νέου τρόπου μετάδοσης του ιού».

Έως τώρα, σύμφωνα με δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), η μέση ηλικία των ασθενών του νέου κορονοϊού είναι 49 έως 56 ετών.

Μερικοί ιοί όπως ο HIV μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μητρικού γάλατος ή του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη (η λεγόμενη «κάθετη» μετάδοση), κάτι που όμως δεν είναι συνηθισμένο, ιδίως για τους ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν πάντως ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο όντως ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό της με άλλο τρόπο πέρα από τους συνήθεις τρόπους «οριζόντιας» μετάδοσης.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορονοϊοί είναι πιθανότερο να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής της εγκύου, παρά να περάσουν στο έμβρυο.