Άγνωστοι απήγαγαν και έβγαλαν τα μάτια ενός 6χρονου αγοριού στην Κίνα στην επαρχία Σανσί για να χρησιμοποιήσουν τους κερατοειδείς χιτώνες σε παράνομες μεταμοσχεύσεις.

Ads

 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της DailyMail τα μέλη της οικογένειάς του εντόπισαν το 6χρονο αγόρι μέσα στα αίματα περίπου τρεις με τέσσερις ώρες αφότου είχε απαχθεί ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα μάτια του παιδιού βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, αλλά οι κερατοειδείς έλειπαν. Αυτό το στοιχείο οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα πως δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος πιθανόν να είναι διακινητές οργάνων. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 300.000 ασθενείς κάθε χρόνο χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων, ωστόσο μόνο 10.000 τελικά οδηγούνται στο χειρουργείο λόγω έλλειψης δωρητών.
 
Η δωρεά οργάνων στην Κίνα είναι πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα να ενισχύεται το παράνομο εμπόριο οργάνων. Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις στην Κίνα γίνονται με όργανα που λαμβάνονται από θανατοποινίτες ή από κρατούμενους, μετά το θάνατό τους και συχνά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών τους, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, οι νεκροί πρέπει να θάβονται χωρίς να ακρωτηριάζονται και για αυτό ελάχιστοι Κινέζοι δέχονται να δωρίσουν τα όργανα των συγγενικών τους προσώπων όταν πεθαίνουν


 
Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 100.000 γουάν (περίπου 12.200 ευρώ) σε όποιον μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας γυναίκας που θεωρείται βασική ύποπτη στην υπόθεση.
 
Στο ρεπορτάζ τοπικών μέσων μίλησαν και οι γονείς του παιδιού, που κατάγονται από μια φτωχή, αγροτική περιοχή. Αφηγήθηκαν ότι αρχικά νόμιζαν ότι το παιδί τους έπεσε και χτύπησε, μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι του είχαν αφαιρεθεί και τα δύο μάτια. «Είχε αίματα σε όλο το πρόσωπο, τα βλέφαρά του ήταν γυρισμένα και από κάτω έλειπαν τα μάτια του», είπε ο πατέρας.