Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ανακατέλαβαν το Σβιατογκόρσκ και εκδίωξαν τους ένοπλους αυτονομιστές, χωρίς να υποστούν απώλειες. Η ανακατάληψη έγινε στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης, που ξεκίνησε ξανά μετά την λήξη της εκεχειρίας του Πάσχα και με αφορμή την δολοφονία δυο Ουκρανών κοντά στο Σλαβιάνσκ, ένας εκ των οποίων ήταν πολιτικός. Νωρίτερα την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε προειδοποιήσει πως εάν απειληθούν οι ρωσόφωνοι η Μόσχα θα απαντήσει. 

Ads

«Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης από ειδικές δυνάμεις, η πόλη απελευθερώθηκε», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Επί του παρόντος στο Σβιατογκόρσκ και στα περίχωρά του περιπολούν δυνάμεις της αστυνομίας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στο Σλαβιάνσκ, ο αυτοδιορισμένος αυτονομιστής δήμαρχος Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ ανακοίνωσε ότι η πόλη ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, ακόμη και απόψε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτονομιστές είδαν στρατιωτικά ελικόπτερα να μεταφέρουν ενισχύσεις του στρατού σε ένα κοντινό αεροδρόμιο και μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων να κινείται προς την πόλη.