Κηδεύτηκε ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο που ακολούθησε την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πυρά των γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Οι δύο δράστες της επίθεσης αυτής, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, έχουν ήδη ταφεί.

Ads

Ο 32χρονος Κουλιμπαλί, σκότωσε 4 ανθρώπους και κρατούσε πολλούς ακόμη ως ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο για πολλές ώρες στο ανατολικό Παρίσι, στις 9 Ιανουαρίου. Η αστυνομία τον θεωρεί επίσης υπεύθυνο για τον φόνο μίας αστυνομικού στη Μονρούζ, στις 8 του μήνα.

Έρευνες για τζιχαντιστές και στο Βέλγιο

Στο μεταξύ, η βελγική αστυνομία αναζητεί έναν πιθανό συνεργό του δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών τον περασμένο Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι στην επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 4 άνθρωποι.

Ads

Ήδη οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση τον Γάλλο Μεχντί Νεμούς ως ύποπτο για την επίθεση. Ο Νεμούς είχε περάσει το μεγαλύτερο διάστημα του 2013 στη Συρία όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο Νεμούς συνελήφθη στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας σε σταθμό λεωφορείου στην Μασσαλία της νότιας Γαλλίας και τον Ιούλιο εκδόθηκε στο Βέλγιο. Όταν συνελήφθη είχε στην κατοχή του ένα Καλάσνικοφ, ένα ακόμη όπλο και πυρομαχικά παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Οι αρχές αναζητούν τώρα έναν άνδρα, ο οποίος έχει καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας να έχει επαφές με τον Νέμους.