H Συρία, η Λιβύη και το Ιράν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία στις 6 Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τον Μπαράκ Ομπάμα νικητή του ντιμπέιτ. Εξάλλου, η εξωτερική πολιτική θεωρείται ως το προνομιακό πεδίο του Αμερικανού προέδρου.

Ads

Στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι η Αμερική είναι αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει να δοθεί ένα τέρμα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αμερικανικός στρατός επειδή είναι « αβέβαιο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».
 
Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική παραμένει ένα σημαντικό έθνος. Αναφερόμενος στον αντίπαλό του, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ρόμνεϊ έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας και οι πολιτικές που ακολουθεί είναι λανθασμένες και ριψοκίνδυνες.
 
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Συρία, ο Μιτ Ρόμνεϊ απάντησε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ηγετικές πρωτοβουλίες και σχέσεις με την πλευρά που θα αναλάβει την ευθύνη στη Συρία, μόλις απομακρυνθεί το καθεστώς ’σαντ». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η τρέχουσα κατάσταση μας δίνει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε ωστόσο ότι «οι Σύροι είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ποιόν βοηθάμε, για να μην χορηγήσουμε όπλα σε λάθος πλευρά στην περιοχή».
 
Από την τηλεμαχία δεν θα μπορούσε να λείπει το Ιράν, με τον πρόεδρο Ομπάμα να αναφέρει ότι τα όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες σχετικά με μια επικείμενη συμφωνία για διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «αναληθή». Στη συνέχεια ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρότερη Αμερική και είναι ήδη ισχυρότερη σε σχέση με όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αφού δώσαμε ένα τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ, είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην απειλή που προβάλει η τρομοκρατία αλλά και να ξεκινήσουμε μια μεταβατική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Μας επέτρεψε επίσης να επικεντρωθούμε στις συμμαχίες και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που επί μία δεκαετία είχαν παραμεληθεί».

Ads

Unfortunately your browser does not support IFrames.

 
Απευθυνόμενος στον Ρόμνεϊ, σημείωσε: «κυβερνήτη Ρόμνεϊ, οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου».
 
Επί του ίδιου θέματος ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται εν ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη, θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και κύβος της ηγεσίας για την προώθηση των αρχών της ειρήνης, έπεσε στα χέρια της Αμερικής. Δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι τιμή μας. Αλλά προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή για αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία αλλά δυστυχώς η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση όταν έγινε αναφορά στον πόλεμο του Ιράκ. «Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προβάλλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την τήρηση της υπόσχεσής του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Τέλος, για την Κίνα ο Ομπάμα σημείωσε ότι «η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος, αρκεί να εφαρμόζει τους διεθνείς νόμους». Και πρόσθεσε: Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, αναδείξαμε περισσότερες εμπορικές παραβάσεις της Κίνας από όσες η προηγούμενη διακυβέρνηση σε 8 χρόνια θητείας.

 

Ο Ρόμνεϊ έκανε λόγο για νομισματικό πόλεμο εκ μέρους της Κίνας: «Πρέπει να τους πούμε: Παίζετε επιθετικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισήμανε και τόνισε ότι εκείνος επιδιώκει τη συνεργασία, αρκεί και η Κίνα να επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά.
 
Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Ρόμνεϊ ότι «εάν είχαμε ακολουθήσει τη συμβουλή σας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τώρα θα αγοράζαμε περισσότερα αυτοκίνητα από την Κίνα, παρά τα όσα πουλάμε τώρα».
 
Μία ενδιαφέρουσα στιγμή του ντιμπέιτ ήταν όταν ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Απαντώντας με χιούμορ ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε: «Μιλήσατε για το Πολεμικό Ναυτικό και ότι έχουμε λιγότερα πλοία από ό,τι είχαμε το 1916. Έχουμε επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες. Έχουμε αυτά τα πράγματα που ονομάζονται αεροπλανοφόρα. Έχουμε αυτά τα πλοία που πηγαίνουν κάτω από το νερό, τα πυρηνικά υποβρύχια».

 

Νίκη Ομπάμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
 
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα μεταδίδουν πως ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ στην τρίτη και τελευταία τηλεμαχία. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, στις οποίες σημείωναν ισάριθμες νίκες.

Σύμφωνα με το CBS, o Αμερικανός πρόεδρος επικράτησε με ποσοστό 53% έναντι 23% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

 

«Πρωτιά» στην κούρσα της τρίτης τηλεμαχίας δίνει στον Ομπάμα και το CNN, με τον αμερικανό πρόεδρο να αποσπά 48% θετικές γνώμες έναντι 43% του Ρόμνεϊ.