Ο αριστερός Μπέρνι Σάντερς πέτυχε μεγάλες νίκες σε Αλάσκα, Χαβάη και Ουάσινγκτον έναντι της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Παρά την τριπλή νίκη του Σάντερς, η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί το μεγάλο της προβάδισμα.

Ads

Ειδικότερα στην Αλάσκα και στη Χαβαή, ο Σάντερς συγκεντρώνει ποσοστό 79% έναντι 21% της Κλίντον. Μεγάλη νίκη σημείωσε και στην Ουάσινγκτον, όπου συγκέντρωσε το 76%. Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν το σημαντικότερο διακύβευμα των εσωκομματικών ψηφοφοριών που διεξήχθησαν το Σάββατο, καθώς δίνει 101 εκλέκτορες ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται μέχρι στιγμής του Σάντερς στον αριθμό των εκλεκτόρων, έχοντας εξασφαλίσει μέσω των προκριματικών περίπου 300 περισσότερους από τον αντίπαλό της. Αν συνυπολογιστούν και οι «σούπερ-εκλέκτορες», δηλαδή τα στελέχη του κόμματος που μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον υποψήφιο που προτιμούν, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει 1.690 εκλέκτορες έναντι 946 για τον Σάντερς.

Για να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο, ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 2.382 εκλέκτορες. Παρά τις εκτιμήσεις για επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον αναλυτές σημειώνουν πως με τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει, ο Σάντερς θα μπορούσε να επηρεάσει την μετεκλογική πορεία των Δημοκρατικών. 

Ads