Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, μιλώντας για την επίθεση των τζιχαντιστών της Αλ Σαμπάμπ σε πανεπιστήμιο, όπου σκοτώθηκαν 148 άτομα (142 φοιτητές, 3 στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί), τόνισε πως πρόκειται για μια «επίθεση κατά της ανθρωπότητας» και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει «σκληρά μέτρα ενάντια στους εξτρεμιστές».

Ads

Την ίδια στιγμή η Αλ Σαμπάμπ, οργάνωση της Σομαλίας, απειλούσε να πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις στη χώρα ως αντίποινα στη συμμετοχή της Κένυας στις επιχειρήσεις κατά της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία. Οι πόλεις της Κένυας «θα πλημμυρίσουν στο αίμα», αναφέρουν οι τζιχαντιστές στο μήνυμά τους.

«Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Ο φονταμεταλισμός που τροφοδοτεί την τρομοκρατία δεν εκτρέφεται στο σκοτάδι, αλλά στο φως της ημέρας, μέσα σε σπίτια και από απατεώνες ιμάμηδες», είπε και σημείωσε πως στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των πολιτών.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο στο Γκαρίσα ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στην Κένυα από το 1998 όταν η Αλ Κάιντα είχε επιτεθεί σε πρεσβεία των ΗΠΑ με παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας 213.

Ads

«Οι ενορχηστρωτές και οι χρηματοδότες των επιθέσεων έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κενυάτα, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες, οι κοινότητες και οι τοπικοί άρχοντες καθώς και η θρησκευτική ηγεσία θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες για την «αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατών». «Που είναι οι γονείς, οι οικογένειες όσων έχουν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Που είναι οι τοπικοί άρχοντες, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία;» διερωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα δίνουν στοιχεία για την σφαγή που συντελέστηκε μέσα στο πανεπιστημίο. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, τα μέλη της Αλ Σαμπάμπ άφησαν τους μουσουλμάνους φοιτητές να φύγουν και εκτελούσαν εν ψυχρώ όσους ήταν χριστιανοί. «Είδα ανθρώπους να εκτελούνται ενώ ικέτευαν για έλεος. Όσοι υπό την απειλή του όπλου έκαναν το λάθος να προσεύχονται στον Ιησού εκτελούνταν αμέσως», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το Σάββατο ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως μια 19χρονη κοπέλα βρέθηκε κρυμμένη μέσα σε μια ντουλάπα, κάτω από ρούχα. «Αντιστάθηκε, δεν ήθελε να βγει έξω, νόμιζε πως οι διασώστες ήταν τρομοκράτες», σημείωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Η 19χρονη Σίνθια Καρότιτς, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, είπε ότι κρύφτηκε σε ένα μεγάλο ντουλάπι και καλύφθηκε με ρούχα αρνούμενη να εμφανιστεί ακόμη κι όταν κάποιοι συμφοιτητές της βγήκαν από τις κρυψώνες τους έπειτα από απαίτηση των ενόπλων της Αλ Σεμπάμπ.