Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/01) κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) Στανισλάβ Ζας, την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού.

Ads

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση των στρατευμάτων το ΟΣΣΑ, συμμαχίας πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υπό την ηγεσία της Ρωσίας, θα αρχίσει στις 13 Ιανουαρίου, και θα ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΣΣΑ Βλαντίμιρ Ζαϊνετντίνοφ.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, ο πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε πως οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις «διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρας».

Θυμίζουμε πως ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ είχε ζητήσει από τον ΟΣΣΑ την αποστολή στρατευμάτων για να καταστείλει τις αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν στις αρχές του μήνα.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Καζακστάν μετέβη την Τετάρτη στο Αλμάτι για πρώτη φορά μετά τις φονικές ταραχές της περασμένης εβδομάδας και υποσχέθηκε να επισκευάσει τις ζημιές στην πιο μεγάλη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Τοκάγεφ μετέβη στο Αλμάτι για να «εκτιμήσει προσωπικά το εύρος των συνεπειών της τρομοκρατικής επίθεσης στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας».

Το αεροδρόμιο του Αλμάτι, το οποίο παραμένει κλειστό από την περασμένη εβδομάδα αφού λεηλατήθηκε, πρόκειται να επαναλειτουργήσει την Πέμπτη (13/01), για τις εθνικές και τις διεθνείς πτήσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν.