Αντιμέτωπος με τον νόμο και πάλι ο Ρόμαν Πολάνσκι, αυτή τη φορά για την σεξουαλική κακοποίηση μιας 10χρονης. 

Ads

Ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών αρχών, καθώς η αστυνομία του Λος Άντζελες διενεργεί έρευνα εις βάρος του για μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός ανηλίκου κοριτσιού το 1975.

Το τότε 10χρονο κορίτσι είναι η Μαριάν Μπάρναρντ. Η Μπάρναρντ κατήγγειλε, τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω Twitter πως ο σκηνοθέτης της είχε επιτεθεί σεξουαλικά. 

Η Μπάρναρντ καταγγέλλει ότι συνάντησε τον Πολάνσκι στην παραλία Will Rogers State του Μάλιμπου μαζί με τη μητέρα της το 1975 κι ότι εκείνος της ζήτησε να τη φωτογραφίσει μ’ ένα γούνινο παλτό.

«Φορούσα μπικίνι και νόμιζα ότι ήταν μια φωτογράφιση για μόντελινγκ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Sun. «Όταν ήμουν παιδί είχα ποζάρει ως μοντέλο κι έτσι δεν μου φάνηκε παράξενο. Στην αρχή άρχισε να με φωτογραφίζει με το μπικίνι, μετά με το παλτό και ύστερα μου ζήτησε να βγάλω το πάνω μέρος του μπικίνι, πράγμα που δεν με ενόχλησε γιατί ήμουν μόλις δέκα ετών και κυκλοφορούσα συχνά χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό». 

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνις από τη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια υποστήριξε ότι ο Πολάνσκι της ζήτησε στη συνέχεια να βγάλει και το κάτω μέρος του μαγιό προτού την παρενοχλήσει σεξουαλικά. Πρόσθεσε δε, ότι η μητέρα της δεν ήταν παρούσα την ώρα της σεξουαλικής επίθεσης, ίσως επειδή, όπως πιστεύει, την είχε πληρώσει ο Πολάνσκι για να απομακρυνθεί.

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι, Χάρλαντ Μπράουν, χαρακτήρισε «αναληθείς» τις κατηγορίες.  «Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία του Λος Άντζελες και θα τους δώσουμε όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε και θα μας ζητήσουν, προκειμένου να διεξάγουν μια πλήρη έρευνα», είπε. Η υπόθεση, πάντως,  δεν μπορεί να πάει στα δικαστήρια γιατί έχει παραγραφεί.

Ο Πολάνσκι είχε ομολογήσει ότι είχε σεξουαλική επαφή με μια 13χρονη στην Καλιφόρνια, καταδικάστηκε για παιδεραστία και πέρασε 42 μέρες στη φυλακή στις ΗΠΑ προτού διαφύγει στη Γαλλία. Πλέον ζει εκεί. 

Το 2009 είχε συλληφθεί στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ελβετία και πέρασε εννέα μήνες υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Τον επόμενο χρόνο οι ελβετικές Αρχές απέρριψαν το αμερικανικό αίτημα έκδοσης επικαλούμενες ελλιπή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας απέρριψε τον Δεκέμβριο την έκδοση του Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τουλάχιστον έξι γυναίκες κατηγορούν τον Πολάνσκι για σεξουαλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.