Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τις αμερικανικές εκλογές και πριν αναχωρήσει για τη χώρα μας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι στο ταξίδι του θα μεταφέρει στους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει προσηλωμένος στο ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιθανότατα ο πιο στενός εταίρος του στη διεθνή σκηνή στη διάρκεια των οκτώ ετών της προεδρίας του.

Ads

Το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε, ότι τον ενθάρρυναν οι δηλώσεις του Τραμπ περί ενότητας και ζήτησε να του δοθεί ο χώρος και ο χρόνος, για να γίνει ο Πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

«Ο κόσμος μίλησε. Ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν και παραμένει ανήσυχος για μια σειρά από θέματα, η συμβουλή του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο είναι ότι «άλλο είναι να κάνεις προεκλογική εκστρατεία και άλλο να κυβερνάς.»

«Δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει», τόνισε ο Ομπάμα για τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ads

Αναφορικά με το Δημοκρατικό Κόμμα και την κατάσταση που επικρατεί εντός αυτού έπειτα από την εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους Δημοκρατικούς ότι χρειάζεται να εργαστούν στην εκλογική βάση, να προσεγγίσουν τους πολίτες σε όλη την χώρα.

Όπως ανακάλεσε, έπειτα από την ήττα του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζον Κέρι στις προεδρικές εκλογές το 2004 από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Ο. Μπους, δύο χρόνια έπειτα οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τέσσερα έπειτα ο ίδιος (σ.σ. ο Ομπάμα) εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, όχι όμως αυτόματα. Αλλάζουν με τον τρόπο που δουλεύουμε», τόνισε.