Η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε το απόγευμα του Σαββάτου τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το πρωί, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 1.500, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο ακριβής αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες πολίτες από τα χαλάσματα και τα ερείπια των κτιρίων που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και κατέρρευσαν.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή του σεισμού

Ο υπουργός Πληροφοριών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στο επίκεντρο της δόνησης, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τόσο οι τηλεπικοινωνίες όσο και το οδικό δίκτυο της χώρας.

image

Ads

image

image

Διαβάστε σχετικά:

#Nepal Tweets

image

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών που έχουν καλύτερη γνώση και είναι καλύτερα εξοπλισμένες, ώστε να χειριστούν αυτή την κατεπείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα», υπογράμμισε o Ριτζάλ.

image

Με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS) ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε σε περιοχή ανάμεσα στην πρωτεύουσα, Κατμαντού και την πόλη Ποκάρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις 2 χλμ, γεγονός που εξηγεί και το μέγεθος της εκτεταμένης καταστροφής.

image

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ αναφέρονται θύματα και ζημίες τόσο στην Ινδία όσο και στο Μπαγκλαντές, ενώ στο όρος Έβερεστ η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να αγνοείται αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων.

image

Αποστολή βοήθειας από την Ινδία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νεπάλ, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να αναρτά στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο πόνος του Νεπάλ είναι και δικός μας».

Ο εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και αυτός μέσω Twitter την αποστολή βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς του Νεπάλ.