Στοιχεία από κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών συγκεντρώνει το υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της ασφάλειας. Μάλιστα οι πληροφορίες συλλέγονται από αέρος χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που είναι εφοδιασμένα με ψεύτικους «πύργους» κινητής τηλεφωνίας.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η υπαγόμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης «US Marshals Service», χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που φέρουν κεραίες, οι οποίες εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.

Με αυτό τον τρόπο οι κατάσκοποι του αμερικανικού υπουργείου παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα που συντονίζονται για να παραδώσουν στοιχεία, όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας. Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU), Κρίστοφερ Σογκόιαν, από την πλευρά του χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απαράδεκτο».

Ads