Προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που λάμβαναν τα μεγαλοστελέχη της Thomas Cook, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο.

Ads

Οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, αποκαλύπτουν πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Όταν ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ η εταιρεία κατέβαλε στον οικονομικό διευθυντή Μάικλ Χίλι το 2015 περίπου 3,6 εκατ. στερλίνες (όταν το προηγούμενο έτος είχε πληρωθεί 655.000 λίρες), κέρδισε 876.000 στερλίνες το 2016, 1,3 εκατ. το 2017.

Σε αυτούς προστίθενται και οι μισθοί των μη εκτελεστικών διευθυντών, που στο διάστημα 2015-18 η Thomas Cook τους χορήγησε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες. Για παράδειγμα, μόνο στον Βέλγο μη εκτελεστική διευθυντή Φρανκ Μάισμαν πήγαν 1,2 εκατ. στερλίνες.

Ads

Την εκκαθάριση της εταιρείας έχουν αναλάβει η AlixPartners και η KPMG. Είναι υπεύθυνες για την πώληση στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την επιστροφή όσο δυνατόν περισσότερων χρημάτων στους πιστωτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg τα χρήματα δεν πρόκειται να είναι πολλά. Ανάλυση που εκπόνησε η AlixPartners τον Αύγουστο υπολόγιζε ότι οι ομολογιούχοι μπορεί να λάβουν μόλις το 2% των χρημάτων τους.

Την Τρίτη, η S&P είχε τοποθετήσει το ποσοστό ανάκτησης ως το 10% για τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα του ομίλου, αλλά προειδοποίησε τους επενδυτές ότι μπορεί να μην πάρουν απολύτως τίποτα πίσω. Οι πιστωτές θα πρέπει να ανταγωνιστούν και άλλες διεκδικήσεις χρημάτων του χρεοκοπημένου ομίλου από ασφαλιστικά ταμεία και άλλες οντότητες.

Οι εκκαθαριστές δύσκολα θα καταφέρουν να αποκομίσουν κάποιο μεγάλο ποσό από το εμπορικό σήμα της εταιρείας, παρά τα 178 χρόνια ιστορίας. Η εγκατάλειψη εκατοντάδων χιλιάδων πελατών προκάλεσε μια επικοινωνιακή καταστροφή.

Η Fitch υποστήριξε την Τρίτη πως η Thomas Cook και άλλα εμπορικά σήματα έχουν «λίγη ή καθόλου αξία» σε μια εκκαθάριση.

Οι πιστωτές θα πρέπει επίσης να περιμένουν πολύ για να μάθουν πόσα χρήματα θα ανακτήσουν, τουλάχιστον με βάση την εμπειρία από πρόσφατες διαδικασίες εκκαθάρισης στη Βρετανία.