Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου

Ads

Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 300. Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων-εγκλωβισμένων.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. 

Παράλληλα, ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι που έφερε τη θάλασσα μέσα στους δρόμους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αναγκαστούν να ανέβουν σε ψηλά σημεία και ορόφους, προκειμένου να αποφύγουν τα νερά της θάλασσας που έφτασαν μέσα στην πόλη.

Ads

Κόσμος βγήκε τρομαγμένος στους δρόμους, ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια μεγάλων κτιρίων, τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.

Ζωντανή μετάδοση από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Σμύρνη

image

image

image

image

image

image