Tις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που κατασκευάζουν τις υποδομές στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 επιβεβαιώνει έρευνα μια έκθεση από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Equidem».

Ads

Συγκεκριμένα, η έκθεση συμπεραίνει ότι παρά ορισμένες περιπτώσεις καλών πρακτικών το Κατάρ υπήρξε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους στα γήπεδα. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πολλοί από τους εργαζόμενους καταγγέλουν «σοβαρή εκμετάλλευση». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι έπρεπε να εργαστούν σε μια «κουλτούρα φόβου και τιμωρίας», συνοδευόμενη από «διακρίσεις βάσει εθνικότητας», ενώ αναφέρουν επίσης περιπτώσεις «σωματικής, λεκτικής και ψυχικής κακοποίησης».

Η Equidem επισημαίνει ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης με τίτλο «αν παραπονεθούμε, μας απολύουν», έγραψε στην κυβέρνηση του Κατάρ, στη FIFA και την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απάντησε παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εργαζομένου από το Νεπάλ, οι εργάτες στέλνονταν πίσω στους καταυλισμούς τους πριν από μια επίσκεψη της Fifa, ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να παραπονεθούν στην επιτροπή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο, διάφορες οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εργάζονται για την κατασκευή επτά γηπέδων, του νέου αεροδρομίου, του νέου μετρό και νέων δρόμων. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζόμενων ξεπέρασε συνολικά τα 2,8 εκατομμύρια.

Ads