Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβερίας έλαβαν διαταγή να πυροβολούν οποιονδήποτε αποπειράται να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε, τα οποία έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Έμπολα. Συνολικά μέσα σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 2.127 κρούσματα και έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα σε Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Οι περισσότεροι θάνατοι, 413, καταγράφονται στη Λιβερία.

Ads

Οι στρατιώτες που υπηρετούν στις κομητείες Μπόμι και Όρος Γκραντ Κέιπ, οι οποίες γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, διατάχθηκαν να «πυροβολούν αμέσως μόλις δουν» οποιοδήποτε πρόσωπο να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα καθώς υπάρχουν αναφορές ότι πολίτες της Σιέρα Λεόνε περνούν διαρκώς τα σύνορα. Η κομητεία του Όρους Γκραντ Κέιπ έχει τουλάχιστον 35 γνωστά «σημεία παράνομης εισόδου», σύμφωνα με αξιωματικό της υπηρεσίας μετανάστευσης, τον συνταγματάρχη Σάμιουελ Μούλμπα. Οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, επέμεινε ο συνταγματάρχης, «διότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας όσων περνούν τη νύχτα» στη χώρα.

Η ανακοίνωση έγινε αφού κάτοικοι μιας παραγκούπολης κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβερίας εισέβαλαν σε ένα κέντρο απομόνωσης ασθενών του Έμπολα και απελευθέρωσαν 17 εξ αυτών, όπως ανέφερε η λιβεριανή εφημερίδα Front Page Africa. Ορισμένοι Λιβεριανοί πιστεύουν ότι η επιδημία του Έμπολα δεν υπάρχει και είναι ένα τέχνασμα της κυβέρνησης για να λάβει διεθνή βοήθεια. Και οι 17 ασθενείς, σύμφωνα με την λιβεριανή κυβέρνηση, βρέθηκαν την Τρίτη και οδηγήθηκαν στο ιατρικό κέντρο JFK Ebola.

Οι Αρχές των χωρών που πλήττονται από τον ιό του Έμπολα θα πρέπει να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από τα διεθνή αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα μεγάλα συνοριακά περάσματα και να εμποδίζουν όσους φέρουν σημάδια του ιού να ταξιδέψουν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός του ΟΗΕ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός σε αεροσκάφος είναι μικρός και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για μεγαλύτερους περιορισμούς στις μετακινήσεις ή το εμπόριο.

Ads

Επίσης, χθες, το Καμερούν έκλεισε πλήρως τα σύνορά του με τη Νιγηρία για να προληφθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για 40 μέρες – όσο είναι η διάρκεια επώασης του ιού. Κατόπιν, εάν δεν καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα θα ανοίξουν ξανά. Ως σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού Έμπολα στο Καμερούν, που έχει χερσαία σύνορα μήκους 2.000 χλμ. με τη Νιγηρία. Σύμφωνα με τις νιγηριανές αρχές ο Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4 ανθρώπους στο Λάγκος, ενώ άλλοι 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί.