Δεκάδες είναι οι νεκροί στην Παλμύρα από την ώρα που μπήκαν οι τζιχαντιστές στην πόλη της Συρίας, ενώ η UNESCO επισημαίνει πως η καταστροφή της Παλμύρας θα ήταν «μια τεράστια απώλεια για τον παγκόσμιο πολιτισμό» καθώς η πόλη «είναι τόπος μιας εξαιρετικής παγκόσμιας κληρονομιάς».

Ads

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 49 άτομα, μέλη των συριακών δυνάμεων, εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές, στην πλειονότητά τους αποκεφαλίστηκαν. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν οι τζιχαντιστές έχουν μπει στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η καταστροφή της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, θα ήταν «τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα», δήλωσε η διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα. «Η Παλμύρα είναι ο τόπος μιας εξαιρετικής παγκόσμιας κληρονομιάς μέσα στην έρημο και, οποιαδήποτε καταστροφή στην αρχαία πόλη θα ήταν όχι μόνο έγκλημα πολέμου αλλά τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα» υπογράμμισε και επανέλαβε την έκκλησή της για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλοι οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες να απευθύνουν έκκληση για να αποφευχθεί η καταστροφή αυτή» τόνισε. «Εντέλει, αυτή είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού» που «ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα» τόνισε η διευθύντρια της UNESCO.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αναγνώρισε ότι η εξέλιξη με την είσοδο των τζιχαντιστών στην αρχαία πόλη αποτελεί «αποτυχία» για τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες -υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ- πραγματοποιούν εδώ και μήνες αεροπορικές επιδρομές με στόχο την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τζος Έρνεστ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συμμερίζεται την άποψη των Ρεπουμπλικάνων ότι απαιτούνται χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.