Περισσότερες από δέκα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία χρησιμοποιούνται από το Ιράν για την παραγωγή όπλων όπως καταγγέλει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς.

Ads

Εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Γκαντς, το Ιράν προωθεί επίσης τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων και όπλων στον Λίβανο και στην Υεμένη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Γκαντς παρουσίασε έναν χάρτη με στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών (Centre D’Etudes et de Recherches Scientifiques – CERS), μιας συριακής κυβερνητικής υπηρεσίας, που φέρεται να συμμετέχει στην παραγωγή όπλων και πυραύλων για το Ιράν, όπως καταγγέλλει η ισραηλινή πλευρά.

«Το Ιράν μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις του CERS σε εγκαταστάσεις παραγωγής μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και όπλων ακριβείας, τα οποία παρέχονται στη Χεζμπολάχ και σε συμμάχους του Ιράν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ads

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα πλήγματα εναντίον συριακών αεροδρομίων.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένα την περιοχή Μασγιάφ, στη δυτική επαρχία Χάμα, όπου, σύμφωνα με τον Γκαντς, υπάρχει μια υπόγεια εγκατάσταση παραγωγής όπλων που αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και την περιοχή.