Τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με καταγγελίες στο Tvxs.gr, «άνδρες των ελληνικών αρχών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους επαναπροωθούν στην Τουρκία ανθρώπους που πέρασαν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, ζητώντας άσυλο, καθώς το τουρκικό καθεστώς τους έχει αφαιρέσει τα διαβατήρια».

Ads

Ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζουν για την πρακτική αυτή και έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, πρώην ανταποκριτή του καναλιού Zaman, Selcuk Gultasli, που ήρθε σε επικοινωνία με το Tvxs.gr, για τους ανθρώπους που επαναπροωθούνται «εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και κρατούνται αμέσως μόλις περάσουν στην τουρκική πλευρά».

«Η στάση της Ελλάδας άλλαξε αφότου ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ τον περασμένο μήνα, και έγινε λιγότερο ανεκτική προς όσους προσπαθούν να διαφύγουν από την Τουρκία», σημειώνει ο δημοσιογράφος. 

Δεν πρόκειται πάντως για μεμονωμένο περιστατικό καθώς πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ανέφερε πως καταγράφηκε βίαιη επαναπροώθηση τουρκικής οικογένειας με τέσσερα παιδιά και ακόμη τριών αντρών. 

Ads

Από τις οργανώσεις εκτιμάται πως πρόκειται για άτομα που συνδέονται με τις διώξεις που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν στην Τουρκία από το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται ότι το κανάλι Zaman, στο οποίο εργαζόταν ο καταγγέλων, είχε απαγορευτεί στην Τουρκία μετά τον περασμένο Ιούλιο.