Μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών φέρεται πως είναι οι ένοχοι πίσω από τις μαζικές δολοφονίες 43 φοιτητών. Οι φοιτητές απήχθησαν τον Σεπτέβρη και οι σοροί τους βρέθηκαν αποτεφρωμένες σε σακούλες, που οι δολοφόνοι είχαν πετάξει σε έναν σκουπιδότοπο και σε ένα ποτάμι.

Ads

Τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στις σορούς των φοιτητών σε μια χωματερή κοντά στην πόλη Ιγκουάλα, όπου χάθηκαν τα ίχνη των 43 θυμάτων μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αυτών και της τοπικής αστυνομίας.

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με μία συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, απήγαγαν τους φοιτητές μετά τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει, και εν συνεχεία αφού τους σκότωσαν οι έμποροι ναρκωτικών έκαιγαν τα άψυχα σώματα των νέων παιδιών επί 12 ώρες ώστε να εξαφανίσουν κάθε πιθανό στοιχείο.

Το μέγεθος της αποτέφρωσης είναι τέτοιο που η αναγνώριση των θυμάτων είναι αδύνατη. Τα λείψανα θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να μπορέσει να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων. «Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα παιδιά μας ζουν», δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των φοιτητών, διατηρώντας την ελπίδα ότι το παιδί του μπορεί και να είναι ακόμα ζωντανό.

Ads

Ο πρόεδρος του Μεξικό, Πένια Νιέτο δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα ευρήματα των ερευνών και δεσμεύτηκε ότι οι υπαίτιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Θα διενεργηθούν λεπτομερείς έρευνες προκειμένου οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο», είπε.

Δεκάδες αστυνομικοί είναι μεταξύ των 74 ατόμων που κρατούνται και φέρεται πως συνδέονται με την υπόθεση. Σημειώνεται, ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από το 2007 σε περιστατικά βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.