Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο. Δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Ωστόσο από την πλευρά της, η καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία.

Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, υπογράμμισε στον Τούρκο πρόεδρο της σημασία της διαφύλαξης αυτών των ελευθερίων, την ώρα που το τουρκικό καθεστώς έχει εξαπολύσει ένα πογκρόμ διώξεων σε βάρος κάθε πολιτικού αντιπάλου του
Ερντογάν.

«Είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση με αυτό μιλήσαμε και για την ελευθερία του Τύπου», τόνισε και πρόσθεσε: «Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας».

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.