Υπήκοος Καναδά είναι ο συλληφθείς για την πολύνεκρη επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ, όπως ανακοίνωσαν οι καναδικές αρχές, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως πρόκειται για έναν Γαλλοκαναδό. Αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο δράστες, όμως ο δεύτερος άνδρας, μαροκινής καταγωγής, που συνελήφθη κοντά στο τζαμί, δεν θεωρείται πλέον ύποπτος, αλλά απλός μάρτυρας. 

Ads

Ο βασικός ύποπτος ονομάζεται Αλεξάντρ Μπισονέτ και σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Λαβάλ. Ο δράστης εισέβαλε μέσα στο τζαμί κατά τη διάρκεια προσευχής, όπου βρίσκονταν περίπου 40 άνθρωποι, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Από τα πυρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και ακόμη 8 τραυματίστηκαν.

Ο Μπινοσέτ τηλεφώνησε ο ίδιος στην αστυνομία «για να μιλήσει για την ενέργειά του», εξήγησε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ντενίς Τιρκότ. «Είπε ότι εμπλεκόταν στο επεισόδιο», σημείωσε ο αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά Μαρτέν Πλαντ. Σύμφωνα με τον Τιρκότ, ο ύποπτος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το τέμενος και ότι μπορούσαν να τον συλλάβουν.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των μουσουλμάνων». «Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας» πρόσθεσε ο Τριντό.

Ads