Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε τη συνεχόμενη άρνηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μουσουλμανική χώρα. «Καμία χώρα στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι δεν έχει διοργανώσει τους Αγώνες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο Λονδίνο.

Ads

Ο Ερντογάν που παρακολούθησε με την σύζυγο του τον αγώνα μπάσκετ της ομάδας γυναικών της Τουρκίας με την Αγκόλα την οποία κέρδισε 72-50, διερωτήθηκε: «Οι άνθρωποι θα ρωτήσουν ‘Γιατί; Τι λείπει σε αυτές τις χώρες;».
 
Όπως σημειώνει η Χουριέτ, ο Ερντογάν βρίσκεται στο Λονδίνο για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Κψωνσταντινούπολης για τους Ολυμπιακούς του 2020.
 
Στα πλαίσια αυτά είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ λίγο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών.
 
Η Κωνσταντινούπολη, το Τόκιο και η Μαδρίτη έχουν ήδη υποβάλλει υποψηφιότητα για να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς του 2020. Η απόφαση της ΔΟΕ θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου του 2013.
 
Η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Ερντογάν έχει θέσει ως προτεραιότητα της πρωθυπουργίας του να φέρει τους Ολυμπιακούς στη Τουρκία.
 
«Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη όπου η Ευρώπη και η Ασία συναντιούνται, μια διασταύρωση πολιτισμών», δηλώνει και προσθέτει: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από την οικονομική κρίση, αλλά η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση. Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα για να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς».
 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους αντιπάλους υποψήφιους της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας πως έχουν ήδη διοργανώσει τους αγώνες στο παρελθόν.
 
Αντίθετα, όπως τόνισε, «η Κωνσταντινούπολη έχει θέσει υποψηφιότητα πέντε φορές, αλλά ποτέ δεν της δόθηκε η ευκαιρία να διοργανώσει τους αγώνες. Αυτό δεν είναι σωστό και το τόνισα στην συζήτηση μου με τον Ρογκ», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πηγή:Χουριέτ – Επιμέλεια: Πέτρος Κοροβήλας