Περιορισμούς στην είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων και άλλων πολιτών της Ευρώπης προτίθεται να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών, που ενδέχεται να διαμορφωθούν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ads

 
Απαντώντας την Τρίτη σε ερώτηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Κάμερον τόνισε πως είναι «διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται» για να εμποδίσει την είσοδο στη Βρετανία, Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων πολιτών υπό εξαιρετικές συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κρίση χρέους.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχετικά σχέδια έκτακτης δράσης προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια και την οικονομία της Βρετανίας. Εύχεται πάντως να μη χρειαστεί η εφαρμογή τους.
 
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουλίου η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Theresa May, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση μελετά σχέδια για περιορισμό στη Βρετανία των Ελλήνων μεταναστών, που θα προκύψουν από μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της χώρας.
 
Η εφημερίδα Daily Telegraph, στην οποία είχε μιλήσει η υπουργός, σημείωνε ότι ο έλεγχος ροής μεταναστών εντός της ΕΕ επιτρέπεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Παράλληλα ανέφερε πως οι έλεγχοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμούς για τους ανθρώπους που επιθυμούν να δουλέψουν στη Βρετανία και υπενθυμίζει ότι ανάλογοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί για τους μετανάστες από την Πολωνία και την Τσεχία, όταν οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ.