Για τους καλλιεργητές κάνναβης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η φθινοπωρινή σοδειά θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Αιτία της μεγάλης αύξησης στην καλλιέργεια δεν είναι άλλη από την επικείμενη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγία στην πολιτεία από τον Ιανουάριο του 2018.

Όμως με τις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν την περιοχή από τον Οκτώβριο, και ευθύνονται μάλιστα για το θάνατο 43 πολιτών, η μισή τουλάχιστον σοδειά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και φαίνεται πως ακόμα περισσότερα εκτάρια γης κινδυνεύουν να καούν. Αυτό που προκαλεί ωστόσο εντύπωση είναι το γεγονός ότι εκτός από τα δενδρύλια κάνναβης που έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής, οι φωτιές που πλήττουν την πολιτεία έχουν μετατρέψει σε στάχτη τεράστιες ποσότητες χαρτονομισμάτων.

Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας μετρητών αιτιολογείται εξαιτίας του ότι οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή εμπορική εκμετάλλευση κάνναβης λειτουργούν κυρίως με μετρητά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση κάνναβης είναι πλέον νόμιμη σε 29 Αμερικανικές πολιτείες, ο ομοσπονδιακός νόμος εξακολουθεί να την έχει καταχωρημένη ως σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη. Με αυτό το δεδομένο, οι τραπεζικές συναλλαγές για την ανερχόμενη αυτή βιομηχανία είναι απαγορευτικές.

Οι απώλειες μετρητών χρημάτων (αλλά και χρυσού και αργύρου ανά περιπτώσεις) μετά τις πυρκαγιές δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις αρχές, τα μετρητά που διαχειρίζονται τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αποτελούν πολυπόθητη λεία για ληστές, ενώ μπορούν εύκολα να μετατραπούν και σε μέσο διαφθοράς, με τους κατόχους να μπορούν να δωροδοκούν αξιωματούχους για ευνοϊκή διαχείριση κλπ.

Παράλληλα, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι οι αγρότες που καλλιεργούν κάνναβη αδυνατούν να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους, εκτός αν αυτές είναι εσωτερικού χώρου. Με αυτό το δεδομένο οι απώλειες των πυρκαγιών που κοστολογούνται σε εκατομμύρια δολάρια θα βρουν τους παραγωγούς τους χωρίς την παραμικρή αποζημίωση.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας μετρητών, οι αρχές τις Καλιφόρνιας που μελετούν τη φορολόγηση της κάνναβης, εξετάζουν την πιθανότητα η συλλογή των φόρων να γίνεται από τεθωρακισμένα οχήματα και ταυτόχρονα να ιδρυθεί πολιτειακή τράπεζα που θα συλλέγει τα χρήματα προερχόμενα από την πώλησή της. 

Για την ώρα όμως οι αστυνομικές αρχές στέκονται εμπόδιο στα πλάνα αυτά, με κίνητρο το ότι οι νόμοι τους επιτρέπουν να κατάσχουν μετρητά χρήματα αν υποπτεύονται ότι αυτά προκύπτουν από εγκληματικές ενέργειες, χωρίς να χρειαστεί καν να σχηματιστεί δικογραφία.

Αυτό που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει λύση στα εμπόδια του νομικού πλαισίου και της αστυνομικής αυθαιρεσίας θα ήταν η χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Στις 28 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος με το όνομα PerksCoin για τέτοιου είδους συναλλαγές, που προβλέπεται να λειτουργήσει σαν πρώτο πείραμα στο δρόμο αυτό.