Το ήμισυ σχεδόν των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να ανασταλεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, προέρχεται από ομάδες αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουν τις εισοδηματικές πηγές στις οποίες έχουν τόσο βαθιά εθιστεί.

Ads

Τα χρήματα που προέρχονται από τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών έχουν εξελιχθεί σε σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τα συμφέροντα των υπηρεσιών νόμου και τάξης. Τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις και αναπάντεχα κέρδη από προϊόντα κατασχέσεων ωφελούν τα αστυνομικά τμήματα, που τα αξιοποιούν, ενώ η σταθερή τροφοδότηση με υποδίκους, διατηρεί ανθηρή την “επιχείρηση φυλακή”.

Η αντίθεση στην πρωτοβουλία νομιμοποίησης της μαριχουάνας, που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία τον Νοέμβριο, οργανώθηκε από τον John Lovell, έμπειρο εκπρόσωπο ομάδας ειδικών συμφερόντων (λομπίστα) του Σακραμέντο, που εκπροσωπεί αρχηγούς της Αστυνομίας και επόπτες σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η Συμμαχία του Lovell υπέρ των υπεύθυνων πολιτικών για τις ναρκωτικές ουσίες, μια επιτροπή που ίδρυσε για να αντιταχθεί την νομοθετική πρωτοβουλία, συνέλεξε 60.000 δολ. μόνο τους πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με μια αποκάλυψη που έγινε στις αρχές του μήνα.

Τα κεφάλαια προέρχονται από ομάδες που εκπροσωπούν τις διωκτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Ένωσης Αρχηγών Αστυνομίας της Καλιφόρνιας, της Ένωσης Σερίφηδων του Ριβερσάιντ, της Επιτροπής πολιτικής δράσης του Σωματείου Αστυνομικών του Λος Άντζελες και της Οργάνωσης Εποπτών Σωφρονιστικών υπαλλήλων της Καλιφόρνιας. Περιλαμβάνονται και άλλοι δωρητές, όπως το συνδικάτο των Teamsters (Αυτοκινητιστών φορτηγών) και οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών της Καλιφόρνιας, καθώς και  η ομάδα δράσης ενάντια στην Μαριχουάνα Sam Action, που ίδρυσαν από κοινού ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής Patrick Kennedy, και ο πρώην λογογράφος του George W. Bush, David Frum.

Ads

Αξιωματούχοι των διωκτικών αρχών στην Μινεσότα, την Ουάσινγκτον και σε άλλες πολιτείες που είχαν ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των νόμων σχετικά με την μαριχουάνα, δήλωσαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα από την μεταρρύθμιση αυτή. Η Αστυνομία λαμβάνει ομοσπονδιακές επιδοτήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις προσπάθειες εναντίον της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, συμπεριλαμβανομένης ειδικής χρηματοδότησης που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της χρήσης μαριχουάνας.

Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων είναι ένας άλλος τρόπος δια του οποίου οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατέληξαν να βασίζονται στην μαριχουάνα ως πηγή εσόδων. Μετρητά και ιδιοκτησίες προερχόμενες από επιχειρήσεις εναντίον ναρκοεμπόρων και ειδικότερα από συλλήψεις που σχετίζονται με την μαριχουάνα, περιέρχονται στην κατοχή των αστυνομικών τμημάτων μέσω της διαδικασίας δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Τα προϊόντα των κατασχέσεων συχνά διανέμονται στις διωκτικές αρχές. Από το 2002 έως το 2012, τα Τμήματα της Καλιφόρνιας αποκόμισαν 181,4 εκατ. δολ. από τις σχετιζόμενες με την μαριχουάνα κατασχέσεις περιουσιών. Όπως αναφέρει και η Wall Street Journal,  το 2014, λόγω της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, εξανεμίστηκαν τα έσοδα από τις κατασχέσεις.

Οι λομπίστες της επιβολής του νόμου στο Σακραμέντο, του Lovell συμπεριλαμβανομένου, έχουν κατευθύνει τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της μαριχουάνας. Έτσι τον περασμένο χρόνο, ο Lovell εργάστηκε επιτυχώς εναντίον της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί κατασχέσεων στην Καλιφόρνια.

Τα συνδικάτα των σωφρονιστικών υπαλλήλων επίσης έπαιξαν ρόλο στην υπεράσπιση των προσοδοφόρων πολιτικών καταπολέμησης των ναρκωτικών. Στην Καλιφόρνια επί παραδείγματι, το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων βοήθησε οικονομικά στην νομοθετική πρωτοβουλία που έμεινε γνωστή ως “three strikes” το 1994, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των ομοσπονδιακών φυλακών. Το 2008 πάλι, το ίδιο συνδικάτο παρείχε κεφάλαια για να ενισχυθεί η απόρριψη της Πρότασης 5, ενός μέτρου για την δημιουργία προγραμμάτων ένταξης για μη βίαιους παραβάτες με προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων.

Από πλευράς τους, οι ομάδες δηλώνουν ότι φοβούνται τους κινδύνους που ενέχει η νομιμοποίηση της κάνναβης για μη ιδιωτικούς λόγους.

Ο Paul Curry, λομπίστας από την Καλιφόρνια για λογαριασμό της Ένωσης Εποπτών σωφρονιστικών υπαλλήλων (CCSO ) είπε στο The Intercept ότι τα μέλη της CCSO αντιτίθενται στην σε οιοδήποτε επίπεδο νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Ο Curry είπε ότι οι επόπτες των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν θέλουν να δουν μια κοινωνία που θα ενθαρρύνει την χρήση κάνναβης, επισημαίνοντας ότι πολλοί εκ των μελών της είναι παππούδες που ανησυχούν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. «Εάν η μαριχουάνα δεν είναι επικίνδυνο ναρκωτικό, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είχε αλλάξει την νομοθεσία. Γεγονός όμως είναι, ότι η χρήση παραμένει ομοσπονδιακό αδίκημα», πρόσθεσε.

Η Καλιφόρνια, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα πολιτείας όπου τα συνδικάτα επιβολής του νόμου ηγήθηκαν στον αγώνα εναντίον της νομιμοποίησης της μαριχουάνας σε ολόκληρη την χώρα τα τελευταία χρόνια. Στη διάρκεια των εκλογών του 2014, αξιωματούχοι των διωκτικών αρχών διεξήγαγαν επιτυχώς καμπάνια εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας περί ιατρικής χρήσης της μαριχουάνας, με το επιχείρημα ότι μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία θα γινόταν αφορμή για σειρά προβλημάτων, όπως χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους, μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα. 

Το 2010, ο Lovell οργάνωσε επίσης με επιτυχία, μια ανάλογη καμπάνια κατά της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια. Εκείνη την χρονιά συνέλεξε πόρους από τα συνδικάτα αστυνομικών, από τοπικούς εισαγγελείς και από την Ένωση Διανομέων Ζύθου και Ποτών, καθώς και από πολλούς μεμονωμένους δωρητές. (Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι διανομείς μπύρας βλέπουν την κάνναβη ως ανταγωνιστή των δικών τους επιχειρήσεων.) Η νομοθετική πρωτοβουλία απορρίφθηκε, παρόλο που η εκστρατεία των υπέρμαχων της νομιμοποίησης είχε ξεπεράσει σε χορηγίες εκείνη του Lovell.

Η φετινή χρονιά ωστόσο, ίσως είναι διαφορετική. Οι υποστηρικτές της κάνναβης έχουν ήδη συλλέξει 2,25 εκατ. δολ. για την εκστρατεία τους   — 40 φορές περισσότερα από τους αντιπάλους — ενώ πρόσφατα εξασφάλισαν σημαντικούς υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Βουλευτή της Καλιφόρνιας Ted Lieu και της Ιατρικής Ένωσης Καλιφόρνιας. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Καλιφορνέζοι ετούτη την φορά, τάσσονται πολύ περισσότερο υπέρ της νομιμοποίησης, με το 60% των επίδοξων ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία.

Πηγή: The Intercept